AKTUELNO

Ministar finansija istakao je da se "polako, kao mozaik, uklapaju kockice koje se odnose na proces reformi i razvoj naše privrede".

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je u Pekingu potpisao pet sporazuma sa velikim kineskim kompanijama.

Ministar Mali je potpisao okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije “Šandong Linglong” o ulaganjima u Zrenjanin, zatim Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Šiđadžuang Džij, Memorandum o razumevanju Republike Srbije i Šandong provincijske transportne grupacije, Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung i Ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije HUAWEI.

Ministar Siniša Mali je, u izjavi novinarima, istakao da se polako, kao mozaik, uklapaju kockice koje se odnose na proces reformi i razvoj naše privrede.

To su hiljade novih radnih mesta u našoj zemlji. Svaki razgovor koji imamo sa kineskom stranom za nas znači ili novu fabriku ili neka nova radna mesta ili neki novi kilometar autoputa i zato je strateško partnerstvo izmedju dve zemlje za nas veoma važno. Važno je da svaku priliku kada se predsednik Vučić i predsednik Kine Si Điping sretnu iskoristimo i porazgovaramo o nekim novim mogućnostima, o nekoj novoj šansi za investicije. To za građane Srbije znači višu stopu rasta, veću zaposlenost, veće plate i penzije - naglasio je ministar finansija, koji boravi u Pekingu, kao član delegacije koju predvodi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o ulaganjima u Zrenjanin, ministar finansija je istakao ugovor sa kompanijom Šandong Linglong.

- Potpisali smo drugi ugovor sa kompanijom Šandong Linglong oko nove investicije te kineske kompanije koja proizvodi gume. To je investicija od skoro milijardu dolara. Potpisali smo još jedan ugovor sa kooperantom te firme koji će takođe doći u Zrenjanin i treći ugovor koji se odnosi na proizvodnju cink-oksida, a investicija je vredna više od 85 miliona evra. Na taj način biće otvoreno još 280 radnih mesta - istakao je ministar.

On je naglasio i da je potpisan i Ugovor o preuzimanju RTB Bor.

- Ta investicija je vredna 1,460 milijardi dolara. Ne moramo pričati o tome koliko će to promeniti istok Srbije, koliko će doprineti rastu RTB Bor i tog dela zemlje, kao i naše celokupne ekonomije. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009. godine uspeli smo da nađemo partnera koji će strateški sa vladom razvijati taj, za nas, veoma važan rudnik - kazao je Mali.

Ministar Siniša Mali je za sutra najavio potpisivanje izuzetno bitnog sporazuma oko izgradnje industrijskog parka u Borči.

- To je park koji će se prostirati na preko 300 hektara. Sporazum će biti potpisan sa kompanijom Si ar bi si (“CRBC”). To je projekat koji potpuno menja perspektivu Srbije, jer veliki broj kineskih kompanija donosi odluku da investira u Evropu. Sa ovim parkom, koji će biti prvi park te vrste u Evropi, dolaziće i nove kompanije - rekao je Mali.

Ministar Mali je podsetio da je Srbija druga zemlja u Evropi po privrednom rastu za prvih šest meseci.

- Za prvih šest meseci ove godine 4,9 odsto nam je stopa rasta BDP-a, odmah iza Poljske. Sa ovakvim investicijama i ulaganjima od strane kineskih partnera imamo pravo da kažemo da u narednih godinu do tri možemo i moramo da budemo zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi - zaključio je Siniša Mali.

#Siniša Mali

#Sporazum

'