AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić se danas sastala sa osnivačem kompanije Frejm Nikolom Božinovićem i suosnivačem i generalnim direktorom kompanije Nutaniks (Nutanix) Diražem Pandejem, koje su lideri u oblasti klaud softvera i istakla da je Srbija otvorena i spremna za saradnju sa vodećim svetskim kompanijama u oblasti IT industrije.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što su predstavnici Nutaniksa izabrali našu zemlju za ulaganje i dalje širenje razvojnog centra, saopšteno je iz vlade.

- Našoj IKT industriji su potrebni partneri kao što je Nutaniks, najbrže rastuća softverska kompanija u istoriji, koji će nam pomoći da odgovorimo na izazove četvrte industrijske revolucije i podstaći druge domaće IKT kompanije da razvijaju inovacije - istakla je Brnabić.

Dodala je da je Frejm dobar primer za sve lokalne IT kompanije, koja je pokazala da se upornim radom i znanjem može stvoriti uspešna kompanije koja vredi više od 150 miliona dolara.

- Digitalizacija je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i predstavlja našu šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama - istakla je premijerka. Srpsko-američki startap Frejm je pre tri nedelje prodat Nutaniksu za 165 miliona dolara, a njegov osnivač Nikola Božinović postao je potpredsednik kompanije.

Foto: Tanjug

Nutaniks je najbrže rastuća IT kompanija na svetu, osnovana je 2009. godine i jedna od poznatih lidera u oblasti klaud softvera (cloud computing), čija procenjena vrednost iznosi oko 10 milijardi dolara.

Startap Frame je osnovan 2012. godine sa sedištem u San Francisku i zapošljava oko 50 inženjera u Beogradu i Nišu. Frame je uspeo da razvije sopstveni softver koji omogućava korisnicima da svoje aplikacije sa računara i određene softverske alate, prebacuju u klaud - virtuelno skladište podataka.

Predstavnici kompanije Nutaniks, na čelu sa generalnim direktorom Pandejem posetili su Beograd, kako bi se upoznali sa razvojnim timom startapa Frejm, a predsednicu Vlade izvestili o svojim planovima daljeg razvoja u Srbiji.

Izrazili su zadovoljstvo kvalitetom kadrova u Srbiji i istakli da ći njihov centar biti jedan od najvažnijih za razvoj njihovih prizvoda u budućnosti.

- Cilj nam je da tim koji Frejm već ima, proširimo u evropski razvojni centar Nutaniksa u Srbiji. U sledeću fazu rasta krećemo pre svega sa domaćim inženjerima, ali ćemo paralelno graditi i jednu širu organizaciju. Takođe, u Beograd planiramo da dovedemo i ljude sa raznih strana Evrope i sveta koji će da rade za Nutaniks - rekao je Pandej.

Osnivač kompanije Frejm Božinović je istakao da u Srbiji postoji ogroman potencijal za razvoj IT industrije.

- Nama je cilj da pomerimo standarde oko toga šta znači raditi nešto na svetskom nivou iz Srbije - rekao je Božinović.

#Ana Brnabić

'