AKTUELNO

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac položila je danas pred poslanicima Skupštine Srbije zakletvu za drugi mandat na toj funkciji.

-Zaklinjem se da ću svoju javnotužilačku funkciju obavljati predano, savesno i nepristrasno i štiti ustavnost, zakonitost, ljudska prava i građanske slobode- tekst je zakletve koju je Dolovac položila.

Skupština Srbije izabrala je Dolovac drugi put za republičkog javnog tužioca 23. jula.

Foto: Tanjug

Dolovac je rođena 1966. godine u Novom Sadu, Pravni fakultet je završila u tom gradu 1989. godine, a pravosudni ispit položila 1992. godine.

U dosadašnjoj karijeri je, pored ostalog, bila zamenik javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, vršilac dužnosti javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu, a za republičkog javnog tužioca je imenovana početkom 2010. godine.

U njenoj biografiji se navodi da je kao republički javni tužilac uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje javnog tužilaštva, jačanje kapaciteta tog organa, unapređenje postupanja i saradnju sa drugim organima, organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima u borbi protiv kriminala i suzbijanju krivičnih dela.

Republičkog javnog tužioca na predlog Vlade Srbije, po pribavljenom mišljenju nadležnog skupštinskog odbora, bira Skupština Srbije, na period od šest godina.

'