AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da je Srbija na dobrom putu, da su uspešno izašli iz procesa reformi i da imamo najveću stopu rasta u prethodnih deset godina.

- Ekonomski rezultati pokazuju da je Srbija na dobrom putu. Da smo uspeli da stvari okrenemo u svoju korist. Sada imamo stopu rasta najvišu u prethodnih deset godina, i ona iznosi 4,5 odsto. Jedna smo od tri zemlje u Evropi sa tako visokom stopom rasta.  Postoji još puno stvari koje treba da uradimo. I da radimo na tome da se podigne nivo plata, i da se podigne standard u našoj zemlji, ali smo dosta toga već ostavili iza nas - rekao je Mali.

Kako je rekao, ono što ga posebno raduje jeste, diversifikacija privrednih delatnosti koji nose privredni razvoj. Mali je naglasio da je ove godine došlo do povećanja građevinske industrije od 25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Foto: TvPink Printscreen

- Preprađivačka industrija je takođe porasla. Poljoprivreda za 11, 7 odsto, turizam 12, 9 odsto. Samo izvoz u okviru IT industrije je preko 30 odsto rasta. Naša ekonomija ubrzano raste što je dobar znak i daje nam sigurnost i predviđanje za naredni period - dodao je Mali.

Ministar je objasnio da je drugi pokazatelj, pored porasta BDP-a stanje u budžetu.

- Mi smo ove godine za prvih šest meseci ostvarili suficit od 49,1 milijardu dinara. A ove godine smo vratili kamata i kredita u iznosu od 370 milijardi dinara. Vratili smo te kredite, te kamate i opet nam je ostao višak. To je sve rezultat i posledica reformi koje smo uradili proteklih par godina, i to daje garanciju i sigurnost građanima Srbije da može da bude samo bolje - rekao je Mali.

On je rekao da je treći pokazatelj nezaposlenost, i dodao da je  pre par godina nezaposlenost u Srbiji bila 25, 9 odsto, a sada, kako kaže,  već 13, 14 odsto.

- Znam da građani i dalje teško žive. Ali naša strategija je bila da što veći broj ljudi radi, da su zaposleni, a sada možemo da idemo na povećanje plata, i to ne samo u javnom, već i u privatnom sektoru. U maju mesecu ove godine, u odnosu na maj mesec prethodne godine, imamo porast, nominalni porast plata 6,9 odsto. Nama je prosečna plata već u maju mesecu ove godine 426 evra. Prošle godine je bila 318. I dalje je teško, ali postoji dobar trend. Još puno stvari treba da se promeni, ali smo na dobrom putu - rekao je Mali.

Kako je rekao, sada već postoji suficit u budžetu i visoke stope rasta, i sada je izazov da ih održie tako visoke, kao i da još više rastu.

- Naš poreski sistem je veoma dobar i povoljniji od mnogih zemalja Evrope, sa druge strane slažem se da postoje neki nameti koji ne treba da postoje. Povećanje konkuretnosti, dovodi do toga da se i domaći i strani investitori odlučuju lakše i brže da investiraju u našu zemlju. Zato je politička stabilnost veoma važna. Da Srbija bude faktor mira u regionu. Da bi našim mladima omogućili sigurniju budućnost. Da bi mogli da se posvetimo ekonomiji i bržem razvoju  - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u interesu je da poslodavac zaradi što više.

Foto: TvPink Printscreen

- Zato je važno i moj lični stav jeste obrazovanje. Iulaganje u obrazovanje. Da naši mladi budu oni koji će Srbiju odvojiti od drugih zemalja. Ako mi kao država napravimo konkurenciju među investitorima i kompanijama. Na dobrom smo putu. Ali najteže odluke koje je Vučić doneo još kao predsednik vlade, sada su nas dovele da imamo sve ove benefite - rekao je Mali.

Ta savetodavna podrška je važna za dalji rad na ubrzanju stope rasta, rad na reformi javnih institucija kako se ne bi desilo da mnogo brže rastemo nego što mogu pojedine institucije da podrže - naglasio je on.

Dodaje da se traži rešenje za velike sisteme poput RTB Bor, Azotare i nada se da će uskoro i to biti rešeno kao sto je rešeno za Železaru Smederevo.

- Za Železaru mesečno smo iz budžeta izdvajali 10 miliona dolara kako bi pokrivali troškove. Danas nemamo tih troškova, osigurali smo radna mesta za 5.000 ljudi, a Železara je najveći izvoznik iz Srbije - pojasnio je on.

#BDP

#Ekonomija

#Rast

#Siniša Mali

'