AKTUELNO

Spoljnopolitički komentator dnevnog lista 'Politika' ističe da je unapređenje vojne tehnike zastupljeno u svim velikim svetskim silama i podsetio na to da SAD u svojoj avijaciji još uvek imaju avione iz Vijetnamskog rata. Ističe da su prethodne vlasti "pobacale veliki količinu vojne tehnike na livade kraj Smederevske Palanke" iako je još bila upotrebljiva ili je mogla da se modernizuje.

Vojni komentator "Politike" Miroslav Lazanski podseća da Srbija sa Kinom ima dobru politički, ekonomsku, ali i vojnu saradnju. Ističe da Kinezi mogu da nam pomognu u razvoju pametne municije sa pametnim navođenjem, u proizvodnji raketa dometa do 300 kilometara, kao i u sajber ratovanju u čemu su, ističe, otišli jako daleko.

- Kada je reč o stelt tehnologiji, ne bih o tome govorio. To je više za prve stranice novina i tiraž. Budimo ozbiljni: samo tri zemlje imaju stelt tehnologiju - Amerika, Rusija i Kina - kaže Lazanski za "Novo jutro".

Kinezi su, ističe, prvi u svetu i po kopiranju civilne i vojne tehnologije. Kaže da su Kinezi najjači trgovci na svetu i da ih je teško "preći".

Foto: TV Pink

Srpska vojna industrija izvozi oružje i državi godišnje obezbeđuje između 700 i 800 miliona dolara i zamajac je razvoja kompletne ekonomije Srbije.

- Određene svetske korporacije preko određenih nevladinih organizacija vrše pritisak na našu vojnu industriju kako bi nas uklonili sa tržišta - kaže Lazanski.

Ističe da postoje direktni pokušaji da se sabotira vojna industrija Srbije, a koja donosi "najlepše prihode" i "tu je novac koji se najbrže obrće".

Kaže da su srpski vojni proizvodi vrlo kvalitetni i da imaju prođu širom sveta. Podseća da su nam Kinezi i konkurenti.

- Naš metak, recimo, kvalitetniji je i skuplji za razliku od kineskog koji je jeftiniji, ali manje kvalitetan - kaže vojni komentator. Podvlači da se oprema vojnika oživljava, isto tako i tehnika.

Bivše vlasti su ogromnu količinu vojne tehnike koja je još mogla da se koristi ili modernizuje, bacili na livade kraj Smederevske Palanke. Kaže da se mnoge stvari mogu popravljati, što je normalno u svim državama sveta. Modernizacija je učestala i, kaže, noviteti su retki.

Foto: TV Pink

- U američkoj avijaciji još lete avioni iz Vijetnamskog rata, ali su to avioni koji se svake godine unapređuju. Niko ne baca ono što može da se koristi modernizacijom! - kaže Lazanski.

Govoreći o trgovinskom ratu Kine i Amerike, Lazanski kaže da su te dve trgovine "uvezane"

Ceo razgovor sa Lazanskim pogledajte u nastavku:

#Miroslav Lazanski

#Novo jutro

'