AKTUELNO

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa izvršnom direktorkom NALED-a Violetom Jovanović, sa kojom je razgovarao o prioritetnim merama za unapređenje poslovnog ambijenta.

Tema razgovora su bile i konkretne aktivnosti koje su u planu da se sprovedu do kraja 2018. godine, a u cilju jačanja pozicije Republike Srbije na međunarodnim listama konkurentnosti.

Tema sastanka je bilo sprovođenje reformskih inicijativa u oblastima suzbijanja sive ekonomije i razvoja elektronske uprave i imovine, kao i priprema svih institucija za sprovođenje fiskalnih olakšica za početnike u poslovanju od 1. oktobra 2018. godine.

Sagovornici su se saglasili da je veoma važno da se kontinuirano radi na merama koje će pomoći da se suzbije siva ekonomija, a jedna od takvih mera je upravo smanjenje doprinosa na zarade zaposlenih. Suzbijanju sive ekonomije će svakako doprineti i reforma Poreske uprave, koja će tu instituciju učiniti mnogo efikasnijom, zaključeno je na sastanku.

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar je istakao da je cilju suzbijanja sive ekonomije upravo važno što će početnici u biznisu od 1. oktobra 2018. godine imati poreske olakšice, i izrazio spremnost da pomogne se u to uključe i sve neophodne institucije, a kako bi država podstakla mlade da započinju sopstveni biznis. Na sastanku je bilo reči i o novom sistemu oporezivanja za IT sektor, a u koju svrhu će biti formirana nova radna grupa.

Ministar finansija je na kraju sastanka zaključio da je bitno da država preduzme sve neophodne korake i mere kako bi olakšala rad privredi, što dalje doprinosi i većoj zaposlenosti, te boljim finansijskim rezultatima Republike Srbije.

#Ekonomija

#Siniša Mali

#Siva ekonomija

#privreda

'