AKTUELNO

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je za iduću godinu novi investicioni ciklus u Srbiji, od čega će više od pet milijardi evra biti uloženo samo za putnu infrastrukturu čija izgradnja će početi 2019.

Mihajlović je rekla da se investicije odnose na Moravski koridor čija izgradnja treba da počne, deonicu Koridora 11 od Preljine do Požege za koju je, kaže, pripremljena sva dokumentacija i čija će izradnja početi 1. marta iduće godine, zatim novi autoput Niš-Merdare-Priština.

Precizirala je da će izgradnja prve deonice autoputa Niš-Merdare-Ppristina, nazvanog autoput mira, i to deonicea Niš-Ploče početi sledeće godine, te da se završava dokumetacija za taj deo, a da je u planu d ove nedelje počnu razgovori o zaključinjavanju komercijalnog ugovora za Fruškogorski koridor.

Završava se, dodaje, i dokumentacija za deo autoputa između Rume i Ssapca, kao i brze saobraćajnice Šabac-Loznica.

To su samo neke najveće investicije u putnu infarstrukturu, da ne govorim o investicijama u železnici, na aerodromu Nikola Tesla, Aerodromu u Nišu, kao i na ostalim aerodromima. Srbiju čeka zasta jedan novi investicioni ciklus, kaže Mihajlović.

Ona je navela da se završva Koridor 10, da je ove godine pušteno 102 kilometra autoputa od Obrenovca do Preljine, a da je deonica Ljig-Preljina završena.

Ceo taj put biće završen do septembra, a sa tunelima do novembra kada se očekuje da bude pustsen u saobraćaj, navidi ministarka.

Poručila je da nekom može da se vlast u Sbiji dopada ili ne dopada, ali da argumenti kažu da je privredni rast u prvom tromesečju veći od 3,5 odsto, da se završavaju kilometri autoputeva i da raste prihod od putarine, kao i broj automobila koji prolaze Koridorom 10.

- Ali, argumenata nema onda kada određeni takozvani politički opoziconi lideri nama govore o tome da ništa ne valja i protive se izmeštanju Železničke stanice u Beogradu, novom autoutu Niš-Merdare-Priština, mostu u Beogradu - kaže Mihajlović.

Čini joj se, kaže, da opozicija najviše govori o tome šta neće i neće ništa novo bez ikavih argumenata.

Nema Srbija vremena za to, kaže Mihajlović i dodaje da se gradi zato što je budžet stabilan.

#Ekonomija

#Evri

#Zorana Mihajlović

#investicije

'