AKTUELNO

Akcije na evropskim berzama su jutros porasle, pridruživši se tako prekonoćnom skoku deonica na Volstritu i u Aziji.

Evropski bankarski sektor je ostvario najbolje performanse usled očekivanja da će Evropska centralna banka uskoro početi sa gašenjem svog programa podsticaja, prenosi Rojters. Panevropski indeks STOXX 600 i nemački DAX porasli su jutros za po 0,4 odsto, dok je francuski CAC 40 skočio za 0,6 procenata.

Britanski indeks FTSE je počeo trgovanje uz zakašnjenje od sat vremena zbog odlaganja u otvaranju aukcije, nakon čega se trgovao u plusu od 0,2 odsto.

Zabrinutost povodom eskalacije trgovinskog spora između SAD i njenih najbližih saveznika je, kako navodi Rojters, počela da jenjava uoči samita Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u Kanadi. Indeks bankarskog sektora je porastao za 1,4 odsto, dok se evro zadržao blizu dvonedeljnog maksimuma.

Italijanske banke su zabeležile najveći rast, uz skok akcija banke Bper i BPM za po 4,1 odsto i 2,8 procenta. Španske banke zabeležile su skok vrednosti deonica, pri čemu je Kaiša banka porasla za 5,0 dsto, a Bankija za 4,1 procenat.

Evro je skočio na 1,1809 dolara sa jučerašnjih 1,1775 dolara, nakon što je član Upravnog odbora ECB-a poručio da će ta institucija naredne nedelje diskutovati o gašenju programa otkupa obveznica.

U Aziji, japanski Nikei je završio trgovanje u plusu od 0,9 odsto na 22.823,26 poena, dok je južnokorejski Kospi napredovao za 0,7 odsto na 2.470,58 poena.

#Berza

#Ekonomija

'