AKTUELNO

Finansijski sporazum o odobravanju sredstva iz IPARD fondova za razvoj srpske poljoprivrede je potpisan, za šta Srbija ima na rasplaganju 175 miliona evra, i uskoro će biti podeljeni prvi ugovori srpskim farmerima, izjavio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

Ministar je istakao da je Vlada Srbije posle osam godina ispunila obećanje i da će srpski farmeri konačno imati direktna finansijska sredstva iz Evropske unije, ali i obećao da će ta sredstva biti iskorišćena do poslednjeg evra i potpuno transparentno.

Foto: Tanjug

- Na javne pozive za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje pristiglo je dosta aplikacija, što nas raduje, i to mnogo više nego u drugim evropskim zemljama, što nas takođe raduje - podvukao je ministar na trećem zasedanju Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj.

Ukazao je da je novi problem sa kojim se trenutno suočava Agencija za agrarna plaćanja, prerada tih zahteva i naveo da je do sada obrađeno samo 20 zahteva.

- Trenutni problem je brzina rešavanja podnetih zahteva i koliko ćemo novca za početak moći da povučemo, a cilj nam je da povučemo do poslednjeg evra, kao i da to bude transparentno - istakao je Nedimović.

Lijam Breslin, predstavnik Evropske komisije i načelnik jedinice za pretpristupnu pomoć u oblasti poljoprivrede, ponovio je da je Srbiji trenutno dostupno 175 miliona evra, i podvukao da je to značajan novac koji može pomoći razvoju srpske poljoprivrede.

- Prvi koraci su sprovedeni, primili smo puno zahteva na osnovu javnih poziva. Zahteve su podnosili i poljoprivrednici i pravna lica iz poljo-prehrambene delatnosti. Agencija za agrarna plaćanja radi na njihovoj obradi, finansijski sporazum je potpisan, a prva sredstva će moći uskoro da krenu - rekao je Breslin.

Foto: Tanjug

On je zahvalio ministru Nedimoviću za koga kaže da je bio veoma aktivan u Briselu i učinio sve napore da Srbija dobije sredstva iz IPARD fonda.

Na današnjem Trećem zasedanju IPARD Odbora za praćenje glavna tema se odnosila na prve javne pozive za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje, koji su raspisani krajem 2017. i početkom 2018. godine.

Evropska komisija je, 20. januara 2015. godine, donela odluku o usvajanju predloga programa pretpristpune pomoći EU za ruralni razvoj Srbje za period 2014-2020. godine, a IPARD Odbor za praćenje je osnovan u skladu sa Okvirnim i Sektorskim sporazumom, 2015. godine, koji je prvo zasedanje imao početkom 2016. godine.

#Branislav Nedimović

'