AKTUELNO

Kako je istakla premijerka, posla ima još uvek: potrebno je privući nove investitore i omogućiti kompanijama da se dalje razvijaju u Srbiji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas Zaječarsku pivaru, koja je u vlasništvu Hajnekena (Heineken) i poručila da je poslovna klima u Srbiji dobra, za šta su najbolji dokaz, kaže, investitori koji su, poput holandskog proizvođača piva, u zemlju došli pre 10 godina i u Srbiji šire svoje poslovanje. Brnabić je pivaru u Zaječaru posetila povodom 10 poslovanja kompanije Hajneken u Srbiji, čestitala im jubilej i poželela još mnogo decenija uspešnog poslovanja u našoj zemlji.

Podvukla je da je Hajneken u proteklih deset godina ulozio u Srbiju oko 200 miliona evra investicija, a direktno zapošljava oko 300 ljudi.

- Kompanija je poslednje dve godine iz faze u fazu dodatno investirala u pivaru, što nam mnogo znači - rekla je premijerka.

Foto: Tanjug

Ona je naznačila da vlada mnogo ulaže u to da napravi bolji poslovni ambijent u Srbiji.

- To merimo našom godišnjom pozicijom na Duing biznis listi Svetske banke gde četvrtu godinu za redom Srbija napreduje. Ali, važnije od te pozicije je kada vidite da investitori koji su došli pre 10 godina, ostaju ovde i šire poslovanje. To je najbolji dokaz da je poslovna klima u Srbiji dobra - rekla je Brnabić.

To, navela je, ipak ne znači da je ta klima i dovoljno dobra, te dodala da ima još mnogo posla, kako bi se privukli novi investitori i omogućilo kompanijama, poput Hajnekena, da se dalje razvijaju u Srbiji, na čemu se svakodnevno radi. Brnabić je istakla i da je Holandija naš važan ekonomski partner, jedan od 20 najvažnijih trgovinskih partnera i još važniji politički partner, kojoj se zahvalila na podršci u evropskim integracijama.

Volim Zaječarsko, odlično je pivo

Predsednica Vlade Srbije danas je novinarima otkrila da voli Zaječarsko pivo.- Probala sam, nisam naročiti ljubitelj vina, više volim pivo, i u subotu sam bila sa svojim prijateljima i pili smo Zaječarsko pivo - kazala je premijerka.Kako je rekla, tada nije znala zašto je na pivu slika Vuka Karadžića, ali je danas saznala da je to deo podrške otvaranju Narodnog muzeja i da se od svake prodate limenke, jedan dianar izdvaja za Narodni muzej, kao i da je do sada na taj način prikupljeno 40.000 evra.- Volim Zaječarsko, odlično je pivo i drago mi je što imamo lokalni brend - rekla je Brnabić.

Ukazala je da se u poslednjih pet godina holandske investicije u Srbiji uvećavaju, a da su kompanije iz te zemlje do sada u Srbiju investirale oko 2 milijatrde evra.

- Mi smo učili od holandskih kompanija, sticali nova znanja, tehnologije, sposobnosti i sve to smo iskoristili da prošle godine naš izvoz u Holandiju poraste za malo više od 30 odsto u odnosu na 2016. godinu i da značajno smanjimo uvoz iz Holandije - podvukla je predsednica vlade.

Foto: Tanjug

Ona je posebno zahvalila kompaniji Hajneken na tome što je pomogla obnovu Narodnog muzeja u Beogradu, budući da je do sada prikupljeno 40.000 evra.

- To je jedan od velikih projekata koje vlada završava, i nadam se da ćemo svi zajedno prisustvovati otvranju Muzeja krajem juna - rekla je premijerka.

Generalni direktor Hajneken Srbija Viktor Gilhofer istakao je da je ta kompanija samo u poslednje dve godine uložila 11 miliona evra u pivaru u Zaječaru. Prošle godine je, kaže, proširen kapacitet i otvorena nova linuja za punjenje limenki, što je bio najkompleksniji projekat, zbog kojeg važe stroge procedure za bezbednost u fabrici.

On je podvukao da je za rukovodtsvo kompanije važna bezbednost zaposlenih, a da nije bilo nijednog akcidenta ili povrede na radu u prethodnih 354 dana.

- Ništa nije važnije od toga da se naši zaposleni vrate bezbedni kućama - podvukao je Gilhofer koji je premijerki tokom obilaska predstavio novu proizvodnu liniju.

Dodao je da će kompanija nastaviti da pruža podršku lokalnoj zajednici, ističući da je ponosan što su potrošači pomogli kupovinom piva u renoviranju Narodnog muzeja.

Foto: Tanjug

Posebno je istakao značaj odgovorne konzumacije, navodeći da su ove godine u Srbiju doneli "Hajneken zero", bezalkoholno pivo za one koji se u bilo kom trenutku zažele "soka od hmelja".

- Ovde smo da bismo ostali i nastavili da pravimo pivo koje ljudi vole. Verujemo u ovu zemlju i cenimo njene vredne ljude - rekao je Gilhofer.

Ambasador Holandije u Srbiji Hendrik van den Dol istakao je da su Hajneken pivara u Zaječaru i legendarno pivo simboli onoga što se moze postiće srpskim zanatom, tradicijom i znanjem u kombinaciji sa holandskim inovacijama i modernim tehnologijama.

- Nadam se da će biti sličnih investiicija i da je ova poseta potvrdila entuzijazam koji je prisutan u srpsko-holandskim odnosima i saradnji - rekao Van del Dol.

#Ana Brnabić

#Zaječar

'