AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je tokom Samita EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji potpisao sa bugarskom ministarskom energetike Temenuškom Petkovom Zajedničku izjavu o izgradnji projekta gasnog interkonektora između Bugarske i Srbije.

Izjava je potpisana u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i lidera EU i Zapadnog Balkana, a ima za cilj razvijanje projekta povezivanja energetskih tržišta i jačanje sigurnosti snabdevanja gasom u regionu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

- Sigurnost snabdevanja gasom je prioritet Srbije i Bugarske, ali i svih zemalja regiona i Evrope. Interkonekcija Niš - Dimitrovgrad je zajednički prioritet obe zemlje, na čemu se intenzivno radi, jer EU preko svojih grantova učestvuje u finansiranju tog projekta i Srbiji je opredeljeno 49,6 miliona evra - rekao je ministar Antić.

Gasna interkonekcija Srbije i Bugarske veoma je važna, imajući u vidu da obe zemlje imaju sve veću potrošnju tog energenta, pre svega, zbog rasta industrijske proizvodnje, ali i energetske bezbednosti, kao i potrebe da se diversifikuju pravci snabdevanja tim energentom.

- Zajedničkim odgovornim pristupom prevazilazimo izazove u oblasti diversifikacije i sigurnosti snabdevanja gasom, uzimajući u obzir značajan napredak, ostvaren na teritorijama obe zemlje - naveo je Antić.

U deklaraciji koju su lideri EU i zemalja članica Unije usvojili prethodnog dana u Sofiji, energetska sigurnost biće prioritet, između ostalog, kroz bolju energetsku efikasnost, bolju prekograničnu međusobnu povezanost, diversifikaciju izvora i pravaca kao i uravnoteženu kombinaciju raznih izvora energije uz bolju integraciju obnovljive energije.

Antić je potpisao i Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Evropske investicione banke (EIB). Svrha tog Memoranduma je da se utvrde ključni principi predviđene saradnje između Vlade Srbije i EIB.

Od te finansijske institucije se očekuje da se uključi u pripremu i finansiranje odabranih pojedinačnih prioritetnih projekata, koji ispunjavaju nacionalne ciljeve razvoja.

- Republika Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, ima u vidu da je ulaganje u energetsku i transportnu infrastrukturu, opštinske i ekološke infrastructure, klimatsko delovanje, obrazovanje, zdravstvo, inovacije i podršku privatnom sektoru, od presudne važnosti za ekonomski razvoj države - naglasio je Antić.

EIB bi, prema Memorandumu, između ostalog trebalo da učestvuje u finansiranju izgradnje 32km autoputa Niš-Merdare, infrastrukture za unutrašnji vodni transport, revitalizacije u najnerazvijenijim i najsiromašnijim opštinama u Srbiji, projekat unapređenja informacione i komunikacione infrastrukture u školama u Srbiji, kao i sufinansiranju nedostajućih sredstava za interkonekciju Niš - Dimitrovgrad - Bugarska.

#Dimitrovgrad

#Niš

#gasovod

'