AKTUELNO

Član Predsedništva Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u ostavci u privremenim prištinskim institucijama Dalibor Jevtić poručio je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji neće prihvatiti Zajedincu srpskih opština koja nije u skladu sa Briselskim sporazumom.

Jevtić je gostujući u Novom jutru na Televiziji Pink ukazao da postoji inicijativa od strane Albanaca da ZSO sada ponude kao zamenu za stolicu Ujedinjenim nacijama.

Kako je naveo, proces izrade statute ZSO je počeoi i to nije sporno.

- Problematičan je pravni okvir. Mi želimo Zajednicu srpskih opština, koja se neće oslanajti na nešto što trtenutno postoji u zakonima na Kosovu. Da li mislite da je neko otišao u Brisel da pregovara sa vama da bi dobio ono što već stoji u zakonu? Nismo pregovarali oko nečega što već imamo, već smo tražili nešto dodatno… - naveo je Javtić.

On je postavio piitanje šta će međunarodna zajednica uraditi povodom najava iz Prištine da ZSO neće biti formirana do konačnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

- Mi Zajednicu srpskih opština želimo na način kako je potpisano u Briselu. Sve što se radi drugačije mi nećemo prihvatiti – odlučan je Javtić, koji napominje da Priština treba da uradi domaći zadatak i implementira dogovorene sporazume.

Kako je dodao, dijalog Beograda i Prištine bi, prema očekivanjima iz Berlina, Vašingtona i međunarodne zajednice uopšete, trebalo da bude finalizovan u roku od godinu dana.

Jevtić je ocenio da taj proces neće biti lak.

- Sigurno je da u Prištini postoji imalo volje za ono što se zove kompromis. Kada govorimo o kompromisu mislim da je i predsednik Aleksandar Vučić nekoliko puta to vrlo jasno rekao da će on biti jako težak i bolan, ali je kao takav u dugoročnom smilslu jedini način da se konačno reše odnosi dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu - istakao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, kada se Srpska lista povukla u opoziciju Albanci su se ujedinili i poslali poruku da će uvek glasati suprotno od Srba. Govoreći o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, rekao je da nema pomaka i da je više nije optimista da ćemo saznati koje počinio taj zločin.

- Kako dani prolaze sve je manje informacija, koliko sam bio optimista da ćemo dobiti odgovor na to pitanje ko je ubio Ivanovića, sada više nisam – dodao je Jevtić i naglasio da je cele stvar sada ispolitizovana.

#Albanci

#Dalibor Jevtić

#ZSO

'