AKTUELNO

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 3,0 odsto.

Kako je saopšteno iz NBS, Izvršni odobor je prilikom donošenja takve odluke imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Prema majskoj projekciji, Izvršni odbor očekuje da će se međugodišnja inflacija, nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, postepeno kretati ka cilju, s tim da bi do kraja godine trebalo da ostane bliže donjoj granici cilja, a da će se približiti centralnoj vrednosti od 3,0 procenta u drugoj polovini 2019.

Finansijski sektor i privreda takođe predviđaju da će inflacija za godinu dana unapred biti ispod centralne vrednosti cilja, a za dve godine dana unapred na cilju od 3,0 odsto.

U saopštenju se navodi da su inflatorni pritisci i dalje niski na šta ukazuje i bazna inflacija, koja je na najnižem nivou otkada se inflacija meri promenom indeksa potrošačkih cena.

Iz NBS poručuju da neizvesnost na međunarodnom robnom tržištu, pre svega u pogledu kretanja svetske cene nafte, čiji je rast nastavljen u ovoj godini, i dalje nalaže opreznost u vođenju monetarne politike.

Pored toga, opreznost je potrebna i zbog dodatno povećane divergentnosti monetarnih politika Sistema federalnih rezervi i Evropske centralne banke i rasta neizvesnosti u pogledu dinamike njihove normalizacije u narednom periodu.

Izvršni odbor NBS ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnijim makroekonomskim izgledima za naredni period.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio majski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen 17. maja.

#Narodna Banka Srbije

'