AKTUELNO

Vlada Srbije će novim fiskalnim merama i inspekcijom nastaviti borbu protiv sive ekonomije, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i naveo da se sa NALED-om radi novi set zakona.

- Želimo da rasteretimo privredu, da stimulišemo poslodavce da izađu iz sive zone i da privučemo nove strane investicije - rekao je Đorđević.

Naveo je da su u 2017. godini rezultati borbe protiv sive ekonimije daleko premašili očekivanja što, kaže, daje nadu da će u ovoj godini biti još bolji.

- Kada su u pitanju porezi naplaćeno je 79,4 milijardi dinara više nego što je očekivano, što je 5,2 odsto više, a kada su u pitanju fiskalni računi imamo naplatu PDV veću za 2,6 - rekao je Đorđević.

Vlada je, ističe, uradila mnogo na tome da se novac troši na transparetan način i da stekne poverenje građana da sredstva idu u prave ruke i za dobrobit naših građana.

Pored seta zakona koji priprema, Đorđević kaže da Ministarstvo radi na suzbijanju rada na crno, te da je od 10. marta zabeleženo više od 3.000 anonimnih poziva građani koji sumnjaju na rad na crno.

- Dužnost je inspektora da izađu i utvrde stanje. Izaći ćemo uskoro sa rezutatima koji su više nego zadovoljavajući - rekao je Đorđević i naveo da je 90 odsto radnika koji su zatečeni u radu na crno dobili posao.

Govoreći o prioritetima Ministarstva, Đorđević kaže da se radi na socijalnim kartama o kojima se priča 20 godina, te da je taj posao najzad počeo, napravljen je idejni projekat i krenulo se u realizaciju.

- Kada to bude zaživelo, očekujemo 2020. godine, mnogo će značiti ne samo za Ministarstvo rada nego za celu državu, jer neće više morati građani da apliciraju kod države za bilo šta, nego će država da prepozna kada i kome treba da pomogne - rekao je Đorđević.

Očekuje da će se do sredine godine izaći sa novi zakonskim rešenjima koja se odnose na sezonske radnike, a o kojima je završena javna rasprava.

- Radna grupa će implementirati sve primedbe. Očekujem da ćemo do sredine godine ići sa zakonom u skupštinsku proceduru. Plan je da od 1. jaunara stupe na snagu - rekao je ministar.

#Siva ekonomija

#Zoran Đorđević

'