AKTUELNO

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH jednomesečni pritvor za osam osoba, koje su uhapšene pre par dana pod sumnjom da pripremaju terorističke napade na području Sarajeva.

Tužilac Dubravko Čapara obrazložio je zahtev postojanjem dokaza da su osumnjičeni planirali teroristički napad u kojem bi poginulo više od stotinu ljudi i dva policajca, kao i da su taj napad planirali da izvedu eksplozivom u novogodišnjoj noći u Sarajevu.

Čampara je istakao da ekspoloziv još nije pronadjen, zbog čega je, kako je naveo, opravdan zahtev Tužilaštva da se osumnjičeni zadrže u pritvoru.

Po njegovim rečima, jednomesečni pritvor Tužilaštvo traži i zbog činjenice da je javnost uznemirena poslednjim dogadjajima u BiH, kao i onima u Francuskoj i Belgiji, tako i zbog mogućih uticaja optuženih na svedoke.

Advokati osumnjičenih smatraju neosnovanim zahtev Tužilaštava, s obzirom na to da odbrani nisu dostavljeni dokazi izuzev izveštaja o počinjenom krivičnom delu.

Takodje su upozorili na činjenicu da Tužilaštvo BiH nije imalo potrebu da skriva dokaze, jer se u takvim slučajevima potpisuje izjava o tajnosti koju nijedan advokat ne sme prekršiti.

Odluka Suda BiH o pritvoru biće poznata u toku dana.

Jednomesečni pritvor zatražen je za Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Zulfu Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pecu, Elvira Mašića i Adisa Kešana.

Oni su uhapšeni 22. decembra u akciji "Rez" koju su realizovali pripadnici Uprave policije Federacije BiH.

'