AKTUELNO

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je danas projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2018. godinu na 3,5 odsto, a toliku stopu predviđa i za 2019. godinu.

U revidiranom izveštaju "Perspektive svetske ekonomije", objavljenom danas na zvaničnom sajtu MMF-a povodom prolećnog zasedanja Fonda i Svetske banke u Vašingtonu, procenjuje se da će inflacija u Srbiji u ovoj godini iznositi 2,7 odsto, a dogodine tri procenta.

Takođe se predviđa da će deficit bilansa tekućih plaćanja u ovoj godini biti smanjen sa prošlogodišnjih 4,6 posto BDP-a na 4,5 procenata, a MMF očekuje da će u 2019. on dodatno opasti na 4,1 odsto BDP-a.

Stopu nezaposlenosti u Srbiji MMF projektuje na 14,3 odsto u ovoj godini, a za narednu godinu na 14,0 odsto. MMF je takođe zadržao prognozu rasta globalne ekonomije za ovu i narednu godinu nivou od 3,9 odsto, što će biti najbrži rast svetske ekonomije od 2011. godine.

U revidiranom izveštaju, se navodi da će globalna trgovina ove godine porasti za 5,1 odsto, što će takođe biti njen najbrži tempo rasta u poslednjih sedam godina.

Projekcija privrednog rasta evrozone za ovu godinu je revidirana naviše na 2,4 odsto, sa 2,2 odsto projektovanih pre tri meseca, dok će kineska ekonomija ove godine porasti po stopi od 6,6 odsto, što je usporavanje u odnosu na rast od 6,9 odsto iz 2017. godine.

Ekonomija SAD će, smatra MMF, ove godine ostvariti rast od 2,9 odsto, što je više u odnosu na januarsku prognozu od 2,7 odsto, kao i od ekspanzije od 2,3 odsto koju je američka ekonomija ostvarila prošle godine.

- Američka ekonomija će do 2020. godine imati benefite od poreskih rezova koje je u decembru prošle godine ozakonio predsednik Donald Tramp - navodi se u izveštaju.

Procenjuje se da će privredni rast Indije nadmašiti rast Kine, i da će ove godine porasti po stopi od 7,4 odsto, dok će rast japanske ekonomije usporiti na 1,2 odsto sa 1,7 odsto iz 2017. godine.

#MMF

#Rast

#Srbija

'