AKTUELNO

Poznata kineska kompanija “Linglong” sve bliže odluci da dođe u našu zemlju. Pregovari u toku. Najveća strana investicija u našu industriju.

Poznati kineski proizvođač guma "Linglong", koji već godinu traži adresu za evropski pogon, sve je bliže odluci. Ako je suditi po napisima u stranim medijima, u konkurenciji četiri države najveće šanse ima Srbija. Kako “Novosti” nezvanično saznaju, kineski gigant još pregovara sa našim institucijama.

Reč je o investiciji vrednoj 400 miliona evra, najvećoj stranoj u našu industriju. Namera je da iz nove fabrike godišnje izađe deset miliona putničkih guma, dva miliona teretnih i 10.000 guma za terenska vozila.

“Evropski gumarski žurnal”, pozivajući se na kineski izvor, nedavno je objavio da su Kinezi odlučili i da je Srbija definitivni izbor. Vest je preneo i češki privredni list “Hospodarske novini”, jer je Češka važila za ozbiljnog kandidata.

- Iako je češki predsednik Miloš Zeman prilikom posete Moravsko-šleskoj oblasti najavio da će tu doći, kineska fabrika guma je između Češke, Poljske, Slovačke i Srbije izabrala Srbiju - piše češki list.

Foto: Pixabay.com

Navode češkog lista nisu želele da zvanično komentarišu češke institucije zadužene za razgovore sa investitorima. Baš kao ni srpske.

- Tačno je da se “Linglong” interesovao za ulaganje u Srbiju, ali se konačna odluka još ne zna - čuli smo od upućenih u gumarsku industriju Srbije. - Pregovori se vode na državnom nivou.

Da se još pregovara potvrdili su i kineski izvori. Baš kao i sam “Linglong” u odgovoru na tekst “Evropskog gumarskog žurnala”.

Da “Linglong” razmišlja i o Srbiji čulo se pre godinu dana. Kineski ambasador Li Mančang najavio je prošlog juna da u Srbiju stiže veliki proizvođač guma. Evropa je već tada uveliko šuškala da “Linglong” traži lokaciju, a da su u užem izboru Češka, Poljska i Slovačka. Od tog momenta u trku je ušla i Srbija. Ova kompanija je godinama unazad u prvih 20 svetskih proizvođača guma i prvih pet u Kini.

Foto: Tanjug

- S jedne strane, proizvodnja guma se seli i skoro je potpuno preseljena u Aziju, jer su tamo blizu sirovine - objasnili su nam tada u Privrednoj komori Srbije. - Blizu su kapaciteti za proizvodnju veštačkog kaučuka i plantaže prirodnog. S druge strane, nije nelogično da žele da ulažu i pokrenu proizvodnju u Srbiji zbog perspektive izvoza u Evropsku uniju.

U sektoru gume u Srbiji posluju 362 preduzeća i beleže suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Industrija gume i plastike doprinosi bruto domaćem proizvodu Srbije sa 1,2 odsto. Naši proizvođači pneumatika izvoze na tržišta Francuske i Velike Britanije, ali i dalje proizvodimo daleko manje od glavnih evropskih konkurenata - Češke, Poljske, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

"MIŠLEN", "MANJETI MARELI", "MITAS"...

Tokom prva tri kvartala prošle godine u sektor gume i plastike stigao je 73,1 milion evra stranih investicija. Ranija prodaja “Tigra” “Mišlenu” i dalje je jedan od najuspešnijih primera privatizacije u Srbiji. Ona sada generiše oko 50 odsto prihoda u proizvodnji gume.

Strane kompanije koje su investirale u srpsku proizvodnju guma i plastike su “Mišlen”, “Kuper tajers”, “Mitas”, “Kuper standard”, “Sigit”, “Mekaplast”, “AD Plastik”, “Kontitek”, “Teklas”, “Hačinson”, “Konfecioni Andrea”, “Norma grup”, “Kolektor”, “Manjeti Mareli”.

#Fabrika

#Kina

#Srbija

'