AKTUELNO

Hiljade voki-tokija, solarnih ploča i uređaja za prepoznavanje otisaka prstiju koje koriste borci Hezbolaha eksplodiralo je u protekla dva dana širom Libana. Poginulo je 14 ljudi, a povređene su stotine, među kojima su i ožalošćeni na sahrani onih koji su poginuli prethodnog dana.

Naime, drugi talas smrti stigao je dan nakon eksplozija u kojima je povređeno gotovo 3.000 ljudi, a među stradalima bilo je i dece.

Sigurnosni izvori su potvrdili da je Hezbolah pre pet meseci kupio ručne telekomunikacijske uređaje, istovremeno kada i dojavljivače. Osim tih uređaja, eksplodirali su i kućni solarni sistemi u nekoliko delova Bejruta.

Nastala panika je primorala prestravljene stanovnike da iščupaju baterije iz svojih voki-tokija i da uređaje bace na ulicu u strahu od novih eksplozija. Ne znaju što bi sledeće moglo eksplodirati.

Lokalni novinar Hasan Harfouš je za "Dejli mejl" opisao da se svakodnevni život u Bejrutu pretvorio u horor film.

- Žene su počele da plaču kad su čule zvukove eksplozija. Juče sam bio u mnoštvu na sahrani trojice muškaraca i dečaka koji su poginuli dan ranije. Tada je opet počelo. Čula su se dva praska. Jedan je dolazio iz kola Hitne pomoći koja su dovezla tela na sahranu. Video sam bolničara kako tetura iz vozila iz kojeg je izlazio dim. Srušio se. Znali smo da je u toku još jedan napad. Kao novinar sam izveštavao o velikom broju sukoba, no ništa me nije pripremilo na strah i pokolj u ova dva dana - ispričao je.

Foto: Tanjug AP

U Bejrutu vlada panika. Poruke neprestano kruže grupama, a kruže glasine da bi bilo šta moglo da eksplodira: solarni paneli, baterije, frižideri... Šire se i lažne vesti o eksplozijama telefona. Svi su jako uplašeni jer su videli kakve strahote takve eksplozije mogu izazvati.

Dr. Elias Varak, oftalmolog u Univerzitetskoj bolnici Maunt Liban u Bejrutu, rekao je za "Bi-Ni-Si" da su poslednja 24 sata bila "noćna mora", dodajući da je više od 60 do 70 odsto pacijenata koji su lečeni ostalo bez oka. Jedan je lekar ispričao da je od početka napada obavio čak 70 operacija.

- Kad sam stigao u svoj komšiluk, zatekao sam ljude kako vrište, viču. Nekoliko starijih muškaraca me zgrabilo i reklo mi da odem kući i isključim sve svoje WIFI rutere i sve što je povezano s utičnicama što bi se moglo daljinski detonirati. Ljudi su mislili da su zapravo sigurni ako su povezani s Hezbolahom, ali ne i borcima. Ali ovo menja sve. Napadi na dojavljivače dogodili su se u područjima za koja ste mislili da se nikada ne bi mogli dogoditi, na primer, u hrišćanskim područjima. Ali Hezbolah je svuda u Libanu i ne možete znati ko je ko - dodaje novinar Harfouš.

Libanske oružane snage sada sprovode kontrolne eksplozije sumnjivih predmeta. Vojska je preduzela mere opreza i izvela kontrolnu detonaciju naprave za koju su sumnjali da je opremljena eksplozivom na bolničkom parkingu.

Novinar u južnom predgrađu Bejruta je rekao da je video članove Hezbolaha kako mahnito vade baterije iz svih voki-tokija koji nisu eksplodirali, bacajući delove u metalne bačve. I vlasnici radnji električne opreme i prodavci mobilnih telefona rekli su da su iz svojih zaliha uklonili baterije kao meru predostrožnosti protiv eksplozija.

Autor: Marija Radić