AKTUELNO

Premijer Srbije Miloš Vučević istakao je da je razgovarao sa IT kancelarijom i E-upravom kako bi videli pomoću savremenih tehnologijama koliki je stvaran broj grla koja imamo u Srbiji, kao i da tačno znamo za šta dajemo subvencije.

Vučević je dalje dodao da je očigledno cena mesa dosta visoka i kada država priča sa proizvođačima oni imaju jednu opciju, a stočari drugu priču.

- Nema laži, nema prevare. Značajnije su veće subvencije nego ranije. Ne razumem da niko ne vidi šansu za biznis. Sad možemo da prodamo Egiptu, Kini, sve hoće da kupe. Idemo u pregovore sa Korejom, završavamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Emiratima. Nama je potreban kvantiten, ne možete da uđete na ta tržišta ako nemate kontinuitet. Za stočarstvo i te proizvode, tržišta su neograničena. Ali, to je privatna inicijativa. Sve je manje ljudi koji se bave stočarstvom. Tu nam je potrebna dobra selekcija, precizna informacija i verujem da su i oni zainteresovani da rade sa nama, da te subvencije odu na pravo mesto. Kao što imamo problem i sa fiktivnim privrednim gazdinstvima, suštinski se ne bavi poljoprivredom, a hoće da uzimaju pare, jer su videli da je država dramatično podigla subvencije. A onaj koji hoće da radi, ne može da radi.

Autor: Marija Radić