AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je vojnoj vežbi na Gučevu, a u 14 časova obići će firmu "Jovanović voće".

13: 10 - Pitanja novinara

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara o izjavi Zdravka Ponoša rekao da se nije plašio ni kada su čekali motkama, te da se nije sakrio nigde i da se ničeg nikada, osim Boga, nije plašio.

- Znaju sebe, pa misle da su svi kao oni... Tako se bave nekim odlukama - naveo je Vučić i dodao da je 67 odsto glasova dobio u Loznici, a da Ponoš nije ni 10.

Vučić je istakao da itekako sme da šeta Loznicom, što će činiti i večeras.

Odgovarajući na pitanja o Šolcu rekao da je shvatio da kancelar dobro prati sve što se dešava u Evropi.

- On je nedavno u Saksoniji pokrenuo proizvodnju litijuma, ponudio mi je i da odem tamo da vidimo kako to izgleda - kazao je Vučić.

Kako je rekao, neće dozvoliti da Rio Tinto manje novca uloži u bezbednost i ekologiju zarad profita.

Vučić je istakao da je on predsednik Srbije i da nikada neće dozvoliti da nam voda bude zatrovana.

- Ja sam tu da brinem za narod i gledajte kako daću da se sakrivam narednih dana - rekao je Vučić.

13:03 - Obraćanje predsednika Vučića

- Videli smo vrlo dobar prikaz sposobnosti naših jedinica, 72, zatim 63. padobranske i Kobri. Predstoje nam velike reforme, verujem da ćemo doneti odluku o uvođenju vojnog roka, koji će biti veoma kratak, 60 plus 15 dana - naveo je Vučić i dodao:

Ljudi će imati besplatnu hranu, smeštaj, ali i ne mala primanja. Mislim da je to i učenje i prilagođavanje novim životnim potrebama važno u životu svakog muškarca. Kod onih koji ne žele oružje, posebno onih koji su stručni za IT sektor potrudićemo se da obezbedimo da na takav način mogu da obezbede doprinos u vojsci.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je rekao da misli da vojska svakom samo dobro može da donese.

- Mi ćemo nastaviti da ulažemo u našu armiju - najavio je Vučić i istakao da Vojska treba da bude odvraćajući faktor.

12:55 - Predsednik Vučić je pogledao naoružanje, pištolje, automate, automatske puške, mitraljezem, pumparice, domaće i strane proizvodnje.

Vučić je ponovio kamufliranom vojniku da ih na vežbi u šumi uopšte nije video.

Predsednik je zatražio i da bude pušten uhvaćeni fazan, koji je oslobođen.

12:48 - Vučić je rekao da je sve izvrsno i da je vežba veoma dobro izvedena.

- Nisam video nikog od momaka koji su bili skriveni, posebno snajperistu na drvetu - kazao je Vučić.

Kako je rekao, vojni rok bi, ako bude uveden, trajao 75 dana - dva meseca plus 15 dana vežbe s tim što treba videti da se obezbede tehnički uslovi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dogovorili smo se da u različitim delovima Srbije obnovimo kasarne - kazao je Vučić i pohvalio izgled kasarne u Loznici.

Vučić je rekao da će se polako krenuti na obezbeđivanje rezerve, što je za našu armiju od velikog značaja.

12:29 - Vrhovni komandant na Vežbi specijalnih jedinica Vojske Srbije "Drina 2024"

Predsednik Vučić prisustvuje tehničko-taktičkom zboru i predstavljanju naoružanja a specijalci VS pokazali su zamke i trapove u kojima mogu da hvataju čak i divlje svinje u svrhu preživljavanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kad odlazite odavde, rešite da ne upadne neki čovek koji šeta - kazao je Vučić.

Reč je o specijalcima, stručnjacima za preživljavanje u prirodi koji su predsedniku Vučiću prikazali kako im izgleda baza za diverzanta sakrivena usred šume, potpuno neprimetna.

Znaju da izaberu jestive pečurke, da uhvate zeca, fazana, i druge divlje životinje, spreme čaj od lekovitog bilja, džem od šipurka, zatim da uhvate ribu a predsedniku Vučiću su ponudili da proba šarana, riblju čorbu, gulaš od zeca i fazana...

Imaju i odeljak za sušenje i dimljenje mesa, zatim verige, pa pekaru na otvorenom za pečenje hleba, pa se Vučić usred šume počastio tek pečenim, svežim hlebom...

11:50 - Predsednik Aleksandar Vučić položio je venac na Spomen-kosturnicu „Gučevo“ u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci srpskih i austrougarskih vojnika, izginulih 1914. godine tokom Bitke na Drini.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Podsetimo, Vučić tokom obilaska Podrinju boravi u lozničkoj kasarni gde je privremeno izmestio kancelariju iz Beograda.

Vučić će tokom boravka u Podrinju razgovarati sa građanima, učestvovati u različitim događajima i posetiti više sela, opština i gradova.

Vučić je 15. avgusta već išao u Mali Zvornik kako bi razgovarao sa građanima, a glavna tema bilo je iskopavanje litijuma u dolini Jadra.

Predsednik Srbije je ranije najavio da će u Podrinju primati i strane zvaničnike. Vučić je rekao da će obići opštine iz više okruga i deo Kolubarskog i Zlatiborskog okruga, kao i da je potrebno da se o iskopavanju litijuma otvori široka debata.

Autor: Marija Radić