AKTUELNO

Deset srpskih kompanija iz različitih oblasti privrede dobilo je danas zelene inovacione vaučere Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrednosti od 150.000 evra.

Zelene inovacione vaučere Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrednosti od 150.000 evra dobilo je danas deset srpskih kompanija iz različitih oblasti privrede kako bi tim sredstvima mogli da angažuju naučnike sa različitih fakulteta i instituta da im pomognu u razvoju njihovih proizvoda, saopštilo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj.

Resorni ministar Nenad Popović kazao je na ceremoniji dodele vaučera da se malim i srednjim preduzećima pruža prilika da dobiju znanje iz naučno-istraživačkih organizacija kako bi unapredili svoje proizvode, podigli prodaju i obezbedili zaposlenima veće plate.

- Kroz program zelenih inovacionih vaučera na najbolji način se ostvaruje saradnja naučno-istaživačkih organizacija i privrede. Ta saradnja treba da rezultira razvojem novih proizvoda i usluga koji će dovesti do podizanja konkurentnosti srpske privrede i otvaranja novih radnih mesta - kazao je Popović.

Foto: Tanjug

On je kazao da Vlada Srbije ulaže velike napore u jačanje inovacionih kapaciteta srpske ekonomije kroz ostvarivanje bliže interakcije izmedju nauke i privrede.

- Želimo da zajedno sa našim partnerima iz EBRD radimo na jačanju trougla razvoja koji čine obrazovanje, istraživanje i biznis. To vidimo kao osnov za razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju - rekao je Popović.

Ministar je ukazao da su zeleni inovacioni vaučeri važan finansijski mehanizam usmeren ka razvoju "zelenih tehnologija", ali da je isto tako važno da se kroz projekte EBRD podrže i druge relevantne oblasti za srpsku ekonomiju, a posebno industrija.

- Pozivam naše partnere iz EBRD da zajedno razvijamo i sprovodimo takve programe koji su u interesu Srbije ali i čitavog regiona - rekao je Popović.

Ceremoniji dodele Zelenih inovacionih vaučera prisustvovali su i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, direktor EBRD u Srbiji Danijel Berg i direktor sektora za energetsku efikasnost i klimatske promene EBRD Teri MekKalion.

#Banka

#Ekonomija

#Nenad Popović

#Razvoj

#preduzetnici

'