AKTUELNO

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju februara 2918. godine 9,79 milijardi evra, što je povećanje za 143,3 miliona evra u odnosu na kraj januara.

Iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 186 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, i skoro je dvostruko viši od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju februara 7,98 milijardi evra, i veće su 72 miliona nego na kraju januara.

Povećanje bruto deviznih rezervi je u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu - kupovinom deviza (105 miliona evra), čime se povećava otpornost domaćeg sistema na eventualne buduće šokove iz međunarodnog okruženja.

Prema saopštenju, pozitivni neto efekti međuvalutnih kurseva na međunarodnom finansijskom tržištu (46,9 miliona evra), prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka (67,5 miliona) i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovama (4,5 miliona) bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i deviznim hartijama od vrednosti u ukupnom iznos od 80,6 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 551 milion evra i bio je za 331,8 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,43 milijarde evra.

U februaru je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,6 odsto, a NBS je u tom mesecu u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 180 miliona evra.

#Narodna Banka Srbije

'