AKTUELNO

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da će problem izvoza brašna u Makedoniju i bescarinskih barijera biti trajno rešen za mesec dana, nakon potpisivanja dogovora postignutih u Skoplju.

- Uslaglašeno je da problem brašna bude rešen, što omogućava da se nastavi izvoz u Makedoniju, ali trajnog rešenja nema bez dogovora od juče koji ćemo potpisati za mesec dana - rekao je Ljajić.

Ljajić je juče u Skoplju sa makedonskim zvaničnicima potpisao 10 zaključaka o trgovinskim odnosima Srbije i Makedonije, a formiran je i zajednički Komitet za rešavanje vancarinskih barijera.

Prema Ljajićevim rečima, ukoliko za mesec dana ne bude potpisan dogovor neće biti garancija da će problem biti rešen na sveobuhvatan način.

- Ne želimo svake godine da se bavimo ovim pitanjem - rekao je Ljajić i dodao da su vancarinske barijere samo na brašno u poslednjih osam godina uvodjene 13 puta.

Ljajić je podsetio da izvoz otežavaju političke barijere, ali i vancarinske koje male ekonomije nameću drugima jer misle da tako mogu da zaštite svoje proizvodjače.

Želimo totalno slobodan protok roba, rekao je Ljajić i podsetio da zemlje regiona stagniraju zbog takvih barijera.

Ljajić je izrazio zadovoljstvo zbog izvoza mesa u Tursku koji je počeo i pre nego što je sporazum ratifikovan. Dodao je da je sada samo pitanje da li ćemo imati toliko mesa koliko je sporazumom predvidjeno.

Sada očekujemo sporazum o izvozu sa Irakom, rekao je Ljajić i dodao da EU ne može biti zamenjena bilo kojim tržištem, kao ni region i Rusija, ali da je neophodno da se otvaraju nova tržišta.

Upitan da prokomentariše navode o mogućoj rekonstrukciji vlade i tome da četiri ministra odlaze, Ljajić je rekao da o tome ne zna ništa.

- Znam koliko i Vi, ne znam ništa - odgovorio je Ljajić.

#Makedonija

#Rasim Ljajić

#izvoz

'