AKTUELNO

Ja sam pokazao ispred Vlade da želim da razgovaram i da stanem iza potencijalnog dogovora, to je naša poruka poljoprivrednicima, rekao je za Pink televiziju premijer Miloš Vučević, osvrnuvši se na razgovore koje je vodio sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika.

Blokade ne doprinose rešenju

On je naglasio da je to bio težak sastanak, sa ne lakim temama i raspravom te da je poljoprivrednicima bilo ponuđeno više novca za subvencije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sa mnom je bila i predsednica Vlade Ane Brnabić, ministar privrede. Načelno, mislim da smo postigli dogovor. Čekam u ponedeljak da vidim koliko će udruženja prihvatiti. Ja sam našim poljoprivrednicima izneo predloge šta Vlada može da im garantuje, sve preko toga ne može. Ja da se dodvoravam bilo kome, ne mogu i ne mogu da obećam nešto što je nerealno da se ispuni.  Mogu da kažem, 2021. godine subvencije po hektaru za seme je bila 4.000 dinara. Mi danas pregovaramo i naša ponuda je da bude 35.000. Što se tiče stočnog fonda, ono na čemu predsednik insistira, na postojećih 40.000 po grlu, spremni smo da damo 60.000 dinara po junici, ali od 12 do 24 meseca starosti i mora da ostane tri godine u tom gazdinstvu. Želimo da razvijamo stočni fond, a ne da neko dobije ekstra podsticaj za trgovinu, a ne za povećanje stočnog fonda. Bilo je pitanja oko uvoza mleka i izvoza rafinisanog ulja. Mislim da je uvek dobro da se razgovara. Blokade ne doprinose rešenju. Ja sam pokazao ispred Vlade da želim da razgovaram i da stanem iza potencijalnog dogovora. To je naša poruka poljoprivrednicima- zaključio je Vučević.

Autor: Marija Radić