AKTUELNO

Nezpamćena oluja zadesila je sinoć, pa onda i jutros Beograd. Vetar, ogromna količina kiše, munje i gromovi prvo su uspavale prestonicu Srbije, a onda je i probudili.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da je u pojedinim delovima grada palo oko 40 litara kiše po metru kvadratnom, skoro mesečna količina za jedan pljusak.

On je u Novom jutru na TV Pink rekao da nam stižu i novi oblaci.

- Već je krenulo da grmi i seva na zapadu Vojvodine i Zapadu Srbije. Stiže još veća količina kiše, celu Srbiju će prekiti poluolujni oblak. Očekuje se između 50 - 60 litara kiše po metru kvadratnom i to na celum području Srbije - kaže Ristić.

Prema rečima metorologa dansa će ceo dan padati kiša, on apelovao na ljude da budu oprezni i da da očiste odvode koji su se zapušili sinoć nakon nevremena.

Aktiviran je crveni alarm RHMZ-a, što znači da postoji opasnost i za ljudske živote.

Ristić je rekao da su jučerašnji udari vetra od 110 metara u sekundi ogromna sila.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako ste ostavili ovorene prozore od stana da se proluftirate, moguće je da od siline vetra i pritiska oni budu polupani - navodi Ristić.

Kada su gromovi u pitananju meteorolog navodi da su i oni opasni jer retko ko može da preživi direktan udar groma, a ako grom udari pored vas to takođe može biti opasno jer može da ostavi posledice slične onim nakon nekog elektro šoka.

Za razliku od prošle godine kada smo takođe bili pogođeni višećelijskom olujom ove godine je šteta bila manja, kaže Ristić i dodaje da iako mi u gradovimo nismo srećni zbog bujičnih poplava dasu poljoprivrednici veoma zadovoljni količinom padavina.

Autor: Dalibor Stankov