AKTUELNO

Odnosi između Kine i Srbije sada su na istorijski najvišem nivou, izjavio je danas ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i dodao da se može reći da retko koja zemlja u Evropi i svetu ima tako bliske odnose sa Kinom.

- Prijateljstvo dve zemlje je čelično - rekao je kineski diplomata na promociji Kinesko-srpskog privrednog udruženja i razgovoru na temu "Budućnost saradnje Kine i Srbije".

On je rekao da naši narodi jedan drugog vole, da bezvizni sistem od januara prošle godine sada naglo povećava broj kineskih turista koji dolaze u Srbiji i dodao:

- Koristim priliku da otkrijem tajnu, razgovaramo i o drugoj avionskoj liniji između Beograda i drugog kineskog grada, to je u toku - rekao je Li.

Kako je rekao ambasador, kineski predsednik je nazvao odnos između Kine i Srbije "čelično prijateljstvo" i ocenio da "ništa nije slučajno" i da je to zaista činjenica, kao i da Kina i Srbija imaju sjajne rezultate, a jedan od velikih razloga za to jeste što Srbija ima stabilnu političku situaciju, vlada je stabilna i na vreme je shvatila i prihvatila kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put".

Odnosi Kine i Srbije su takvi iz nekoliko razloga - prvenstveno, tu je, kaže, političko uverenje, u Srbiju je od 2014. dolazio kineski premijer i to skoro nakon 30 godina, kao i stalni član Politbiroa KP Kine, koji je u isto vreme i vicepremijer, te kineski predsednik i predsednik kineskog parlamenta.

S druge strane, kaže Li, u Kini su u zvaničnoj poseti bili Aleksandar Vučić i kao premijer i kao predsednik, tadašnji predsednik Nikolić, kao i predsednica Skupštine Maja Gojković.

"Znači, sve to pokazuje da su odnosi na zaista istorijski visokom nivou i može se reći da retko koja zemlja u Evropi i svetu ima tako bliske odnose sa Kinom. Drugo, mi imamo velikih i mnogobrojnih saradnji, "a i da ne pominje Železaru, elektrane"...

Bezvizni sistem je od januara prošle godine sada naglo povećao broj kineskih turista koji dolaze u Srbiji istakao je Li i otkrio da su u toku razgovari o drugoj avionskoj liniji između Beograda i jednog drugog kineskog grada.

Na međunarodnom planu, kaže Li, Kina i Srbija jednu drugu uvek podržavaju, po bilo kom pitanju, "naši stavovi uvek su opravdani i pravedni", poštujemo se međusobno i poštujemo druge zemlje, te da uvek postoji "lepa osnova" za saradnju.

- Kinesko rukovodstvo srdačno se zahvaljuje Srbiji i srpskom narodu što Srbija aktivno učestvuje u inicijativi "Jedan pojas, jedan put", ne samo podržava, nego aktivno učestvuje. Rekao bih da Srbija prednjači u tom smislu čak u Evropi. Smatram da je ta inicijativa ne samo na korist Srbije i Kine, nego i celog sveta. To je odlična inicijativa koju Kina daje za oporavak ekonomije u celom svetu - smatra Li.

Sve to, prema njegovim rečima, zahteva stabilnu političku situaciju, ne samo u Kini, nego i u Srbiji, a Srbija ima stabilnu političku situaciju.

- Ja kao ambasador želim Srbiji što stabilniju ekonomiju, što razvijeniju, da narod bude što srećniji - zaključio je Li.

#Avion

#Kina

#Li Mančang

#Srbija

#ambasador

'