AKTUELNO

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal danas je podiglo optužnicu protiv Ljubomira Romanova i još osam okrivljenih koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, više krivičnih dela pranja novca i navođenje na overavanje neistinitiog sadržaja.

- Optužnica je podignuta protiv Ljubomira Romanova, Milke Radosavljević, Entonija Radosavljevića, Irene Radosavljević, Laure Radosavljević, Mirke Nikolić, Biljane Radosavljević, Roberta Konovalov i Cristijana Jovanovića - potvrđeno je iz tužilaštva.

Okrivljeni se terete da su novac koji je potekao iz kriminalne delatnosti okrivljenog Ljubomira Romanova po Ujedinjenom Kraljevstvu i kriminalnom delatnošću okrivljenog Roberta Konovalova po Švajcarskoj ulagali u kupovinu većeg broja luksuznih nepokretnosti, kao i kupovinu većeg broja skupocenih vozila ili drugih pokretnih stvari, čime su u legalne novčane tokove ulagali nelegalan novac u iznosu od minimum 2.422.255,00 evra.

Foto: Printscreen YouTube

- Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je na dan donošenja naredbe o sprovođenju istrage 20. decembra 2023. godine, blokiralo račune i zabranilo raspolaganje nekretninama za koje se sumnja da su stečene od kriminalne delatnosti, privremeno oduzelo skupocena vozila i druge pokretne stvari od okrivljenih - kažu za Kurir iz tužilaštva i dodaju da je optužnica predata na potvrđivanje Višem sudu, Posebnom odeljenju za organizovani kriminal u Beogradu.

Foto: Tanjug/Joel Ryan/Invision/AP

Podsetimo, Ljubomir Romanov bio je na listi najtraženijih evropskih begunaca nakon što su njegovi saradnici 2019. godine iz kuće ćerke vlasnika Formule 1, Tamare Eklston, odneli nakit i novac ukupne vrednosti 25 miliona funti.

Romanov koji je označen kao "mozak pljačke" Tamare Eklston i njegovi saradnici uhapšeni su u decembru prošle godine u Beogradu.

Autor: Marija Radić