AKTUELNO

Preživeli logoraš iz Jasenovca Slavko Milanović, koji je danas u Donjoj Gradini prisustvovao obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, izjavio je da je kao šestogodišnje dete dok je bio u Jasenovcu video ciglanu, a da je iz majčinih priča saznao da su u toj ciglani živi ljudi gurani u vrelu peć i na taj način ubijani.

Milanović je naveo da je bio u delu logora prema istoku, na poljani, pod vedrim nebom, da su logoraši ležali jedan do drugog, a da su ustaše izjutra odvajale decu od majki.

Prema rečima Milanovića, majka je njega i sestru pokrivala starim krpama i sakrivala ih dok ustaše prođu i tako su ostali sa majkom.

Foto: TANJUG VIDEO SRNA/PRINTSCREEN

Dobrila Kukolj koja je takođe preživela Jasenovac, kaže da je Gradina za nju najveći grad mrtvih i navodi da su njen otac i tri strica, koji su sa Sajmišta vraćeni u Jasenovac, okončali život u Gradini.

Foto: Tanjug Video SRNA/PRINTSCREEN

Kukolj je rekla da je utvrdila da su oni poklani.

U spomen području Donja Gradina, najvećem stratištu Nezavisne Države Hrvatske, delu koncentracionog logora Jasenovac, danas se održava komemoracija i obeležava Dan sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.