AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Vasilija Ostroškog, praznik posvećen velikom čudotvorcu i iscelitelju.

Mošti ovog svetitelja se čuvaju u manastiru Ostrog koje je mesto hodočašća i za vernike drugih religija, a kult svetitelja raširen je ne samo u Srbiji i Crnoj Gori već i na celom Balkanu.

Postoje pismena svedočenja da su molitve upućene ovom svecu uslišene - svako kome je ovaj svetac pomogao, prilikom sledeće posete manastiru zapisuje na papir čitavu priču i ostavlja u Gornjem manastiru, a monasi ih sakupljaju i pretvaraju u knjigu.

Foto: Pixabay.com

Brojna su svedočanstva o njegovoj milosti, a jedna od njih je i priča da je sa vrha Gornjeg manastira davno ispala beba iz kolevke.

Naime, majka je na bedemu ostavila kolevku sa bebom koja se prevrnula i pala sa visine od preko 70 metara.

Ona je čudom pronađena živa i zdrava u podnožju planine.

Takođe, postoji i verovanje da je za vreme Drugog svetskog rata iznad Gornjeg manastira Ostrog pala bomba koja nikada nije ni eksplodirala.

Deo programa Novog vikend jutra Jovane Jeremić, Jutra sa dušom, na TV Pink upravo je posvećen čudima Svetog Vasilija Ostroškog.

Gosti ovog dela jutarnjeg programa su Janja Todorović, pravoslavni publicista i Andreja Miricki, lekar i pesnik.

Janja je rekla da su mnogi ljudi očevici čuda Svetog Vasilija i da misli da nema hrišćanina, a da nije silom privučen da ode u manastir Ostrog.

- Jedno od čuda je da njegovo telo 400 godina nije satrulilo. To svedoči o besmrtnosti i duše i tela - kazala je Janja.

Ona je rekla da se za dolazak u manastir Ostrog treba pripremiti, makar molitvom ili postom.

Govoreći o svojoj knjizi ''Ko ima UM razume'' rekla je da ju je podstakla ideja kako održati pozitivne misli, kako savladati negativne, kako da se ne vraćaju.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je važno zbog našeg duhovnog, ali i fizičkog zdravlja - navela je Janja.

Sveti Vasilije je došao do savršene ljubavi, kazala je Janja i dodala da je Sveti Vasilije rano otišao u manastir, da je bio jako pobožan i kao mali dečak.

Ona je opisala da je Sveti Vasilije morao da se bori tokom celog života, te da je jedno vreme zbog raznih dešavanja morao da ode u Rusiju, a pre toga na Svetu Goru.

Janja je navela da je veličina čoveka da kada shvati da je pogrešio kaže ''Oprosti Bože''.

Miricki je posvedočio o čudu: njegov prijatelj decenijama živi u inostranstvu, ali da njegova porodica nije bila krštena, te da je leto provodio u Crnoj Gori.

Kako kaže, ćerka tog prijatelja nije mogla da zatrudni. Posle nekog vremena on je otišao u manastir Ostrog, a uskoro je saznao da je njegova ćerka u drugom stanju.

Foto: TV Pink Printscreen

Miricki je precizirao da Bog čini čuda preko svetaca.

- Ne sme kult svetitelja da bude ono čemu se molite, Bog je taj koji čini čuda - istakao je Miricki i dodao da su čuda Svetog Vasilija mnogobrojna.

Miricki je istakao da je sve to potkrepljeno molitvom Bogu i dodao ''Moli se Sveti Vasilije Ostroški, moli Boga za nas''.

Janja se nadovezala skorijim čudom. Naime, porodica dugo nije mogla da ima dece, 20 godinama su na tome radili, te su otišli pod Ostrog, i dok su stajali pored loze koja izlazi iz kamena, koja je isto jedno čudo njemu je jedan list pao na rame, njoj drugi.

- Dobili su blagoslov da se mole, da poste - ispričala je Janja i dodala da su ubrzo nakon toga dobili ne jedno, već u malom razmaku troje dece.

Takođe, poznato je čudo da dete nije govorilo do pete godine, a da je progovorilo nakon posete manastiru Ostrog.

Jovana Jeremić ispričala je svoje snove i čuda koja su joj se desila, te istakla da se za sve sama izborila.

Granata kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj kosi

Janja je ispričala i malo poznato čudo, a to je da je 1999. godine tokom bombardovanja granata pala pored crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj kosi i da nije ekspolodirala. - Da jeste, srušila bi se crkva, ne znam šta sve još - kazala je Janja. Miricki je dodao da svet počiva na delima pravednika. - Čovek mora neprestano da čini dela pravedna - istakao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Janja je navela da su se desila i čudesna preobraženja, a da su isceljenja već svuda potvrđena.

- Ako se molite svecu, on vas nikada neće ostaviti - istakla je Todorović i navela da je interes prolazan, a da je ljubav večna.

Kako kaže, sva srpska zemlja posuta je rekom mučeničke krvi i mi Srbi smo narod izabran od Boga.

- Treba da imamo svest o tome i treba da se molimo - naglasila je Janja.

Ona je podelila i svedočanstvo iz prve ruke, gde je žena umirala od raka, a nakon posete manastiru Ostrog bila je izlečena.

Janja je rekla da se mošti Svete Petke nalaze u Jašiju i da je tamo skoro bio duhovnik, kojem je bilo teško u životu.

- On se molio, držao se za kivot, odjednom je osetio snažno prisustvo, pogledao je, Sveta Petka se pored njega molila zajedno sa njim - ispričala je Janja.

- Nedelja, 12. maj, specijalan Jutarnji program posvećen Čudima Ostroga. Deo programa biće posvećen jedinom ŽIVOM SVECU- SVA ČUDA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG. Mom zaštitniku. HVALA TI NA SVEMU. TVOJA - najavila je ranije Jovana.