AKTUELNO

Telo male Danke Ilić za kojom je tragala cela Srbija, pronađeno je, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić na vanrednoj sednici Vlade Srbije!

Ministar policije, Bratislav Gašić je objasnio detalje ove užasne tragedije.

Zločin koji je počinjen nad malom Dankom duboko je potresao celu Srbiju. Izražavam najdublje saučešće porodici male Danke. Nakon desetodnevne potrage pripadnici MUP uhapsili su S. J. i D. D, osumnjičene da su autom uradili i ubili Danku, pa njeno telo bacili na deponiju

- Obojica osumnjičenih su priznali zločin i detaljno opisali kako su ga izvršili - rekao je Gašić.

- Prema svim informacijama kojima raspolažemo, izneću vam retrospektivu. Majka Ivana Ilić je u 13.10 došla sa decom iz Bora. Ona se igrala sa decom i slikala ih. Mužu je u 13.22 poslala slike. Sin joj je tražio vodu, a za par minuta je shvatila da Danke nema. U 13.51 je zvala muža, a policija je stigla u 13 i 59 - rekao je ministar Gašić.

U 18.57 časova aktiviran je sistem Pronađi me, podseća ministar Gašić.

- Mi smo od izlaska iz stana majke Ivane Ilić pratili forenziku telefona i njeno kretanje od Bora do Banjskog Polja, proveravali smo i sva lica koja su tuda prolazili. Proveravali smo i tačno vreme kada je nastala pomenuta fotografija, što nam je bilo značajno - rekao je Gašić.

Foto: TV Pink Printscreen

Praćena su sva druga lica koja su tuda prolazila.

- Majka je oko 13.50 videla beli auto i muško lice pored vozila fiat panda, u kom su bili osumnjičeni. Oni su rekli da su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, da provere šahtu. Njihovo kretanje je zabeleženo na kameri. Kasnije je zabeleženo da se vozilo zaustavilo kod kapije oko 13 i 50. Vozilo u kom su bili S. J. i D. D. je bilo ispred kapije oko 2 i po minuta, stali su zbog potrebe za toaletom. Potom su krenuli, i devojčicu udarili nekih 30-40 metara od mesta zaustavljanja. Autom je upravljao D. D., a S. J. je telo devojčice prebacio na zadnje sedište preko alata. Dogovorili su se da telo devojčice bace. U 13.57 ih je zaustavio otac devojčice i pitao da li su videli devojčicu, na šta su odgovorili negativno - rekao je ministar.

- Od 13.45 do 13.52 kretala izvan dvorišta. Majka je videla dva vozila - rekao je Gašić.

- Tokom vožnje su se dogovorili da telo deteta bace, a tokom vožnje ih je zaustavio otac deteta koji ih je pitao da li su videli dete, odgovorili su negativno. Nakon toga su je ostavili na deponiji u smeću - naveo je Gašić.

- Policija nastavlja sa intezivnim radom u cilju pronalaska tela -naveo je Gašić.

Foto: TV Pink Printscreen

Teren je jako nepristupačan i pripadnice žandarmeje, policije, vatrogasaca, sa svim dronovima, krug od 10 kilometara je pretražen pet puta. Svaka kuća, podrum, šahta i zamrzivač su bili otvoreni. Istraga je išla u tri pravca.

Kako kaže razgovarali su više puta sa majkom.

- Razgovarali smo više puta sa majkom, bilo nam je čudno da se nakon tri godine pojavi u kući u kojoj je nekada živela. Zahvaljujem im se na svom strpljenu u ovoj muci - rekao je Gašić i dodao:

Urađeno je petnaest poligrafskih ispitivanja, a naši ljudi su spavali svega dva, tri sata da bi ispunili sve ono što se od njih očekivalo. Utvrđivali smo da li je neko majku pratio, preko 175.000 telefonskih komunikacija smo pretražili. Ove nedelje smo još jednom obišli sve kuće i stanove kako bi došli do informacie i isključiti neke osobe iz istrage.

Ministar se zatim zahvalio Austrijskoj policiji, Interpolu i svima koji su ponudili pomoć u pokušaju da se pronađe mala Danka Ilić.

- Drugog dana istrage smo priveli i pripadnika MUP-a iz Bora koji je i u ranijem pTrudili smo se da ne ugrozimo samu istragu, a da vama novinarima bude omogućen pristuperiodu izlazio sa informacijama koje su se dobijale iz istrage. Pao je na poligrafu. - naveo je Gašić.Ministar se osvrnuo na pitanje zbog čega je toliko teško doći do tela, kao i da li je bilo tragova kočenja na afaltu

Ministar je odgovorio na pitanje kako su tabloidi dolazili do svih informacija iz same istrage.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prva komšinica nije gledala na sat, a dete je tim putem krenulo dole, dete je izašlo iz ovog šipražja i tu se vide tragovi stajanja. Majka i sin su videli deta kako ide leđima okrenutim ka gore. Ono je izgubljeno išlo nekih sedam minuta, nakon toga nailazi otac koji sreće osumnjičene koji ih zausatvlaj i pitra da li su videli devojčicu, što su oni negirali - rekao je Gašić.

Što se tela tiče, mi smo dvoje osumnjičenih doveli drugi dan i izvršili poligrafsko testiranje, gde je vozač imao zakasnelu reakciju, a suvozač je imao reakciju. Istog dana su oduzeta sva tri vozila i uradila se detaljna analiza. Njih dvojica su nas odveli do mesta deponije gde su bacili telo, ali imamo saznanja da je jedan od osumnjičenih vratio i pomerio telo. Jedan na drugoga prebacuju krivicu i ne možemo da im verujemo

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar je odgovorio na to zbog čega je predsednik Vučić objavio vest o smrti male Danke:

Ja sam u toku sednice dobio informaciju iz Bora i ne vidim ništa loše u tome što je predsednik to objavio