AKTUELNO

S obzirom na to da se Ukrajina povlači i da sankcije Zapada imaju mali uticaj, ruski predsednik postaje sve hrabriji i možda će povućei nepromišljenije poteze.

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je nasmejan i neobično dobro raspoložen u petak, kada je stigla vest da je umro Aleksej Navaljni. Dok je čitav svet iz minuta u minut izveštavao o smrti Navaljnog i rekacijama zapada, Putin je veličao radnike fabrike u Čeljabinsku i šalio se sa lokalnim novinarima.

Guardian navodi da je Putin bio pun samopouzdanja, što tumače kao znak njegovog uverenja da će se izvući sa smrću svog najvećeg kritičara u zatvoru, dok je nadživeo Ukrajinu na bojnom polju.

Svet možda nikad neće tačno saznati šta se tačno dogodilo Navaljnom u surovom zatvoru u blizini Arktičkog kruga, a njegovoj porodici nije bilo dozvoljeno da vidi telo.

Navaljni je proveo godine živeći u jezivim uslovima u ruskim zatvorima. Državne kaznene kolonije poznate su po svom striktnom režimu i izuzetno teškim uslovima, a veruje se da je Navaljni bio izložen veoma surovom tretmanu.

Bez obzira na okolnosti njegove smrti, godine zlostavljanja podržavaju široko rasprostranjeno mišljenje njegovih pristalica da je smrt Navaljnog odgovoran Kremlj.

"Putin je ubio Alekseja Navaljnog. Kako je to tačno uradio, sigurno će biti otkriveno", rekao je Georgij Alburov, saveznik Navaljnog i istraživač njegove Fondacije za borbu protiv korupcije.

Zapadni lideri dele gotovo isto mišljenje i direktno upiru prstom u Putina.

"Nemojte da se zavarate. Putin je odgovoran za smrt Navaljnog", rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik SAD Džo Bajden.

Foto: Tanjug AP/Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin, Pool Photo

Ali na ove izjave će Kremlj verovatno nastaviti da sleže ramenima. Putin, koji je već tražen čovek nakon presude međunarodnog krivičnog suda kojom se tereti za nadgledanje otmice Ukrajinaca, predsednik Rusije je odavno prestao da traži odobrenje zapada. Kako Kremlj vidi, Putin je taj koji diriguje.

Sada kada je Navaljni mrtav, već potisnutoj opoziciji u zemlji nanet je razarajući udarac.

Njegova kontrola nad unutrašnjom politikom sada izgleda potpuna. Posle izbora sledećeg meseca, Putin će najverovatnije imati još jedan šestogodišnji predsednički mandat, čime bi mogao da uđe u istoriju kao "najduži vladar" i da nadmaši čak i sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Putin je do sada bio na vlasti 24 godine, dok je Staljin umro 1953. nakon što je vladao 29 godina.

Kako se bliži druga godišnjica rata, Ukrajina ostaje bez vitalne pomoći i deluje da moral boraca opada.

U subotu je ukrajinska vojska bila prinuđena da se povuče iz Avdijevke, ključnog ukrajinskog grada na frontu. Ta odluka je bila vojno veoma teška za Kijev, a vetar u leđa Putinu.

Svet brine i to što bi Donald Tramp, koji tek treba da komentariše smrt Navaljnog, mogao da postane sledeći predsednik SAD, što bi Putinu moglo dati "carte blanche" u Ukrajini i šire.

Zapadni plan da izoluje Putina i njegovu zemlju, da od njega napravi pariju i da uvede globalne sankcije koje bi osakatile rusku ekonomiju nisu dale željeni rezultat. Putin je stvorio nove saveznike i udvarao se globalnom jugu, nailazeći na veliku dobrodošlicu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, nekada vernim zapadnim saveznicima.

Bajden je u petak brzo priznao da će nakon smrti Navaljnog biti teško naneti "razorne" posledice Rusiji koje je obećao 2021.

"Razmišljamo šta bi još moglo da se uradi", rekao je Bajden.

Ovo oklevanje će verovatno samo ojačati Putinovo poverenje.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

"Što je Putin nekažnjeniji, neizbežno postaje agresivniji. Pošto je uništio opoziciju kod kuće, on će se onda fokusirati na one koji se usuđuju da govore u inostranstvu", rekao je Boris Bondarev, bivši visoki ruski karijerni diplomata koji je prebegao iz Kremlja nakon početka rata 2022.

Čini se da je ovo raspoloženje zarazno među Putinovim saveznicima.

"Rusija nikome ništa ne duguje – hajde da počnemo odatle“, napisala je Margarita Simonjan, šef državne televizije RT, komentarišući izjavu NATO-a da Putin treba da "odgovori na ozbiljna pitanja" u vezi sa smrću Navaljnog.

Simonjan je rekla i da ju je pet osoba koje su postale "žrtve" Navaljnijeve antikorupcijske istrage već pozvalo da proslave njegovu smrt.

Posle smrti Navaljnog, mnogi strahuju od onog što sledi.

"Bez provere svoje sposobnosti da pravi fatalne greške, ostareli ruski vladar okružen ulizicima mogao bi da se upusti u nepromišljenije poteze u narednim godinama, gore od bilo čega što smo do sada videli“, napisao je Aleksandar Gabujev, direktor Centra za Evroaziju Karnegi Rusija.

Istaknuti ruski sociolog Greg Judin celu situaciju vidi još mračnije...

"U Rusiji vole da kažu da je najmračnije pred zoru. Mislim da je istina - samo što još uvek jedva poznajemo pravi mrak. Izgleda da tek počinje da pada mrak. Sunce je nestalo”, rekao je Judin.

Autor: