AKTUELNO

Novi pogon kompanije Jumko, čija je osnovna delatnost šivenje uniformi za vojsku i policiju i u kojem je zaposleno 64 radnika, otvoren je danas u Bujanovcu.

Otvaranju novog pogona prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Vulin je kazao da u Bujanovcu 2012. godine niko nije verovao da će Jumko da živi, radi i ponovo zapošljava, te da je u to samo verovao Aleksandar Vučić i ispostavilo se da je bio u pravu, saopštilo je Ministarstvo privrede.

- Zahvaljujući ličnom naporu predsednika Vučića i Vlade Srbije, rukovodstvu fabrike i radicima, Jumko je onakav kakav je zaslužio da bude - rekao je Vulin.

On je dodao da se, upravo po naređenju Vučića ušlo u projekat opremanja vojske.

- Vojnici su do sada dobili 8.000 kompleta uniformi, a svaki vojnik će pojedinačno dobiti najmanje po dva kompleta - naveo je Vulin.

Stevanović je zahvalio Ministarstvu odbrane i svima koji su podržali Ministarstvo privrede u rešavanju statusa jednog od 11 strateških preduzeća - Jumka i podsetio da je pre samo šest meseci otvoren pogon te kompanije "Balistika" u Vranju.

- U narednim nedeljama očekujem da proširimo pogon Balistike kako smo obećali. Jumko je u proceduri izrade Unapred pripremljenog plana reorganizacije i ovo će pozitivno delovati da se mere iz UPPR-a sprovedu. Plan nam je da Jumko dugoročno radi pre svega za srpsku vojsku i policiju, a zatim i za treća tržišta - rekao je Stevanović.

On je dodao da je ovo dobar primer politike u praksi, koja podržava razvoj juga Srbije. Stevanović je posebnu zahvalnost uputio radnicima, navodeći da je struktura 64 zaposlena ista kao i struktura stanovništva- mešovita, te da je to primer kojim bi trebalo da se rukovode i ostale kompanije.

- Ovo je sve ukupno sjajna stvar i cilj nam je da, držeći se ove politike, jug Srbije dižemo na mesto koje mu pripada - kazao je Stevanović.

Diković je kazao da i pripadnici Vojske žele da prilagode uniforme svojim potrebama, da one budu savremenije i funkcionalne, dok je generalni direktor Jumka Branislav Trajković izjavio da zahvaljujući Vladi Srbije i ministarstvima privrede i odbrane, ta kompanija stabilno posluje i u situaciji je da otvara nove pogone.

- Dobijanjem poslova za vojsku i policiju, popunili smo kapacitete u proizvodnji za 2018. i 2019. godinu, a sada već radimo na obezbeđivanju poslova u godinama koje slede - rekao je Trajković.

#Aleksandar Vulin

#Bujanovac

'