AKTUELNO

Fricl je od 2009. godine iza rešetaka

Jozef Fricl (88), austrijski silovatelj koji je godinama držao ćerku u zatočeništvu i napravio joj sedmoro dece, ponovo je došao u centar pažnje nakon što je psihijatar utvrdio da je navodno bezopasan za okolinu, te je njegov advokat podneo zahtev da bude pušten iz zatvora, odnosno prebačen u starački dom.


Fricl je od 2009. godine u zatvoru, a njegova advokatica Astrid Vagner rekla je u intervjuu za Bild da mu je jedini prijatelj bio ozloglašeni ubica Alfred U, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer je raskomadao telo mađarske prostitutke, a zatim je od nje napravio gulaš.


Alfred U, kog takođe brani Vagnerova, uhapšen je nakon što je obezglavljeni torzo njegove 28- godišnje žrtve pronađen na dnu jezera Nojzidler na granici sa Mađarskom.


Advokatica je ranije u intervjuu otkrila kako Fricl provodi dane.

"Zatvorio se u svoju samicu, mnogo gleda televiziju, uzgaja paradajz, piše knjigu o svom životu. On preko rešetki često upija sunčeve zrake, bavi se gimnastikom, brine o svom izgledu i želi da živi 100 godina", rekla je Vagnerova.


Izveštaj o zdravstvenom stanju Fricla pripremila je forenzički psihijatar Hajdi Kastner (61), koja je ispitivala Friclov mentalni život tokom suđenja za incest i dijagnostikovala teški poremećaj ličnosti.

Ona je došla do zaključka da bi Austrijanca trebalo klasifikovati kao "bezopasnog" zbog njegove napredne demencije i stoga su dalji zločini malo verovatni.


Jozef Fricl je takođe fizički slab i može da hoda samo uz pomoć štapa.


Za novi izveštaj na sudu se izborila Friclova advokatica Astrid Vagner (60). Prema pisanju medija, dešava se da Fricl tvrdi da je učestvovao u diskusiji na televiziji ili važnom poslovnom sastanku "napolju". S vremena na vreme počinilac incesta čak pomisli da je pop zvezda koja se pojavila u odgovarajućoj emisiji.


Moguće je da će Jozef Fricl uskoro biti smešten u državni starački dom, kaže Vagner, ali postoji mogućnost i da bude trajno smešten u zatvorskoj ambulanti.


Ćerka Friclu rodila sedmoro dece
Ćerka Jozefa Fricla Elizabeta, više od 20 godina bila je žrtva svog oca, koji ju je držao zaključanu u podrmu i iznova silovao.


Fricl je 28. avgusta 1984. godine pozvao u podrum svoju tada 18- godišnju ćerku. On je tada popravljao vrata na renoviranom podrumu i bila mu je potrebna njena pomoć.


Međutim, to je sve bila prevara koju je Jozef iskoristio kako bi onesvestio ćerku i zatvorio je u podrum.


Tokom naredne 24 godine, unutrašnjost podruma je bila jedino što je Elizabet videla.


Jozef je Elizabetinu majku i policiju slagao da je ona pobegla od kuće i da se priključila jednoj sekti. Sve vreme tokom boravka u podrumu Elizabet je bila seksualno zlostavljana.

Troje od sedmoro dece odgajao je Jozef sa Elizabetinom majkom ubeđujući je da su to deca koju je njihova "odbegla" ćerka ostavila na pragu jer nije mogla da brine o njima.


Jedno dete umrlo je na porođaju, dok je ostalo troje Elizabet odgajala u podrumu.


Elizabeta je 26. aprila 2008. godine uspela da pobegne iz podruma. U tom trenutku imala je 42 godine. Iskoristila je trenutak kada se jedno od dece onesvestilo, a Jozef je pristao da mu pruži medicinsku pomoć.


Ona sada sa svoje šestoro dece živi u jednom austrijskom selu, a ni identitet njene dece, kao ni mesta gde se nalaze nije otkriveno.

Autor: