AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa potpredsednikom Evropske investicione banke Dariom Skanapijekom o dosadašnjoj saradnji i projektima od prioritetnog značaja koji su predviđeni za realizaciju u najskorijem periodu.

Premijerka Brnabić ocenila je veoma uspešnom dosadašnju saradnju sa ovom institucijom i kao jedan od najznačajnijih projekata istakla otvaranje Kliničkog centra u Nišu, koji je pušten u rad decembra prošle godine.

Realizacijom ovog projekta prvi put je jedan klinički centar u Srbiji u potpunosti završen.

Prema rečima predsednice vlade, veliki uspeh koji je postignut otvaranjem ovog centra, biće tačka preokreta i za druge projekte-kliničke centre u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, čija se realizacija očekuje.

Potpredsednik EIB Dario Skanapijeko zahvalio je premijerki Brnabić na uspešnoj saradnji i najavio da će predstaviti ukupne rezultate koji su postignuti u Srbiji i na Zapadnom Balkanu u toku prošle godine, kao i perspektive i planirane strategije u okviru inicijative za ekonomsku otpornost (ERI) za 2018. godinu.

Foto: Tanjug

Kao projekat od urgentnog značaja, premijerka Brnabić i potpredsednik EIB Skanapijeko označili su obnovu i izgradnju sistema za vodosnabdevanje, čija bi ukupna vrednost iznosila 50 miliona evra, od čega bi 40 miliona evra obezbedila Evropska investiciona banka iz kredita, dok bi preostalih 10 miliona evra bilo finansirano iz bespovratnih sredstava, koje bi takođe obezbedila ova institucija.

Kredit u navedenoj visini uključen je u budžet za 2018. godinu.

Za obnovu i izgradnju sistema za vodosnabdevanje, što je od vitalnog značaja za Srbiju, urađena je analiza i predlog programa, čijim će se usvajanjem zaokružiti preduslovi za realizaciju.

Kao jedan od prioritetnih ciljeva, premijerka Brnabić navela je i proces primene digitalizacije u školama, neophodnost da svaka prosvetna ustanova obezbedi svojim učenicima Internet konekciju i adekvatne programe. Premijerka Brnabić je naglasila da su u toku i prgovori sa Evropskom komisijom da se kroz fondove omogući što skorije ispunjenje ovog cilja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

#Ana Brnabić

#Dario Skanapijeko

'