AKTUELNO

Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas 35 inovacionih vaučera za 28 srpskih preduzeća u ukupnom iznosu od 22.160 miliona dinara.

Inovacione vaučere su dobitnicima uručili ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar za inovacije Nenad Popović koji su istakli da vaučeri imaju za cilj da povežu nauku i privredu

Šarčević je ukazao da se za mesec dana, koliko je trajao javni poziv, prijavilo više od 40 preduzeća, navodeći da je 28 njih dobilo vaučere u vrednosti do 800.000 dinara koji će im pomoći da podignu inovativnost svojih proizvoda i ojačaju konkurentnost na tržištu.

"U osnovi svake priče je uspostaviti vezu između naučno-istraživačkih centara i malih i srednjih preduzeća", ističe Šarčević.

Navodi da je od javnih naučno-istraživačkih organizacija u ovom programu najzastupljeniji Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, zatim Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, Institut za higijenu i tehnologiju mesa i drugi.

"Za ovu godinu, zahvaljujući saradnji sa Svetskom bankom, višestruko su povećana sredstva za rad Fonda", rekao je Šarčević.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, istakao je da u ovom trenutku ne postoji važnija stvar nego ojačati vezu između naučno-tehnoloških organizacija i privrede.

Kaže da se tim progaramima nastavlja podrška inovativnim preduzećima i onome što budućnost Srbije - nova radna mesta, zapošljavanja i plate za one najpametnije i najsposobnije koji mogu da pokažu svoje inženjersko i drugo znanje.

Na dodeli vaučera, dobitnicima se obratio i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac koji je rekao da je ovo prva faza dodela vaučera, te će se sa dodelom nastaviti, navodeći da je poziv otvoren do 21. maja 2018. godine.

Inovacioni vaučeri su odobreni preduzećima čija sedišta su najviše u Beogradu, zatim u Šapcu, Novom Sadu, Boru, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Prokuplju, Novom Bečeju...

#Mladen Šarčević

#Nenad Popović

'