AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je danas kompaniju „Ekofungi“ u Beogradu i tom prilikom najavio raspisivanje konkursa u vrednosti od sto miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva.

- Želimo da ohrabrimo žene, kao što je Ivanka Milenković, vlasnica kompanije „Ekofungi“, da se odvaže i pokrenu svoje inovacione i tehnološke startapove. To donosi nova radna mesta, rast ekonomije, a time i veće plate i veće penzije za sve naše penzionere - istakao je Popović.

On je naveo da je Ivanka Milenković, koja je uspešan biolog i preduzetnik, izvanredan primer uspešnog ženskog inovacionog preduzetnika koji zapošljava deset radnika.

Foto: Vlada Srbije

„Ona je razvila inovaciju, zajedno sa istraživačima Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za biloška istraživanja u Beogradu, zahvaljujući kojoj je omogućen uzgoj jestivih i medicinskih pečuraka uz pomoć recikliranog organskog i neorganskog celuloznog materijala, pa čak i od soca od kafe“, rekao je Popović.

Kako je naglasio, preduzeće Ekofungi izvozi 95 odsto svojih organskih proizvoda u premijum klasi u zemlje Evropske unije.

- Obećao sam Ivanki da ću joj pomoći da svoje proizvode izveze na tržište Rusije. Mogu da budu konkurentni sa kvalitetom i cenom, posebno zbog činjenice da se srpski proizvodi izvoze u Rusiju bez carina - objasnio je Popović.

On je naveo i da kompanija Ekofungi gotovo svakog meseca organizuje edukaciju za proizvođače pečuraka iz inostranstva, od Španije, Irske, Francuske, Engleske, Holandije, Belgije do Australije, Indije, Tajvana, na kojima oni od inženjera iz Ekofungija dobijaju transfer znanja i tehnologija koje zatim koriste u svojim zemljama.

- To je dokaz da dobre ideje, znanje i inovacije proizvedene u Srbiji ne poznaju granice - rekao je ministar Popović.

#Nenad Popović

#Padinska Skela

'