AKTUELNO

- Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd će služiti kao sedište kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, regiji u kojoj VINCI aerodromi do sada nisu poslovali - rekao je glavni izvršni direktor VINCI koncesija i predsednik kompanije “Vinci Airports” .

Republika Srbija i Aerodrom Nikola Tesla izabrali su "Vinci Airports" (Vansi Erports), četvrti najveći aerodromski operater u svetu, kao najpovoljnijeg ponuđača za koncesiju beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze. Nakon finansijskog zatvaranja na kraju ove godine, očekuje se da ugovor bude potpisan u prvom kvartalu 2018. godine, kada će "Vinci Airports" onda i preuzeti aktivnosti.

Sa oko 5,3 miliona putnika koje je ugostio u 2017. godini, u glavnom gradu Republike Srbije "Nikola Tesla" je glavni aerodrom u zemlji, služi kao središte srpske aviokompanije Air Serbia, koji čini više od 50 odsto putničkog saobraćaja na aerodromu.

Foto: Tanjug

Kao koncesionar, "Vinci Airports" će imati za cilj poboljšanje uslova rada aerodroma kako bi se omogućilo Air Srbiji da ponudi nove letove na dužim rutama kao deo svoje glavne strategije. "Vinci Airports" će graditi svoja partnerstva sa preko 200 avio kompanija, kako bi se dodatno povećao saobraćaj i povezivanost aerodroma, u skladu sa jakim potencijalom ekonomskog rasta Srbije.

Foto: Beta

"Vinci Airports" će takođe iskoristiti značajna iskustva u domenu upravljanja aerodromom kao i razvojnu stručnost koju su stekli u Francuskoj i inostranstvu kako bi poboljšali ukupno korisničko iskustvo na aerodromu, naročito time što će reorganizovati i optimizovati putničke tokove i proširiti maloprodajna područja.

Nicolas Notebaert, glavni izvršni direktor VINCI koncesija i predsednik "Vinci Airports" rekao je: "Ovaj uspeh označava novu fazu ekspanzije VINCI aerodroma van Francuske. Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd će služiti kao sedište kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, regiji u kojoj VINCI aerodromi do sada nisu poslovali."

Foto: Printscreen Youtube

O kompaniji "Vinci Airports"

Vinci Airports, koji se nalaze u top 4 globalna igrača u međunarodnom aerodromskom sektoru, upravljaju razvojem i operacijama 35 aerodroma u Francuskoj, Portugalu (uključujući i centar Lisabona), Kambodži, Japanu, Dominikanskoj Republici, Čileu i Brazilu. U službi više od 200 aviokompanija, mrežom VINCI aerodoroma obuhvaćeno je 132 miliona putnika u 2016 godini. Kroz ekspertizu, a kao sveobuhvatni integrator i uz pomoć profesionalizma 11.000 zaposlenih, VINCI aerodromi razvijaju, finansiraju, izgrađuju i upravljaju aerodromima, koristeći svoje investicione sposobnosti, internacionalnu mrežu i "know-how" kako bi optimizovali rad menadžmenta i performanse postojećih aerodromskih infrastruktura i novogradnje.

U 2016. godini, godišnji prihod izvršenih aktivnosti iznosio je 2,7 milijardi eura a konsolidovani prihod iznosio je 1,05 milijardi eura.

Vinci Airports, dokazana, proaktivna filozofija usmerena ka razvoju avio saobraćaja

Vinci Airports ima dokazanu istoriju razvoja avio saobraćaja i jedinstvenog razumevanja turističkih letova putnika. U 2016. godini, saobraćaj na Vinci Airports mreži je porastao za 10 odsto - 50 odsto više nego na svetskoj saobraćajnoj mreži, i na bilo kom aerodromu koji je imao dvocifren rast u putnicima.

Rezultati su posebno vidljivi na deset aerodroma vođenih od strane Vinci Airports u Portugalu, gde je saobraćaj doživeo dvocifren porast petu godinu zaredom, vođen konstantnim naporima i trudom svojih avio marketing timova.

Posebno su upoznati sa aerodromima srednje veličine, lociranim u glavnim gradovima ili regionalnim centrima, što dokazuje rast u saobraćaju ostvaren na aerodromima u Pnom Penu, Kambodži (+10,1% u 2016), Nantu, Francuskoj (+8,7% u 2016), Lisabonu, Portugalu (+14,2% u 2016), itd.

Putem svoje mreže Vinci Airports sarađuje sa više od 250 regularnih avio kompanija, 85 čarter kompanija i više od 300 turističkih operatera. Svi aerodromi u njihovoj mreži imaju benefite od ovih saradnji.

Globalna vizija koncesionara, projektnog menadžera i operatera

Jedna od glavnih prednosti koju Vinci Airports koristi za podsticanje rasta i stvaranje vrednosti za svoje aerodrome i njegove regione domaćine je da dugoročno investira u aerodrome koji su mu povereni.

Vinci Airports usklađuje sinergiju svoje kombinovane uloge koncesionara, operatera i projektnog menadžera kako bi predvideo i optimizirao ulaganja u modernizaciju i proširenje infrastrukture.

Kao član Vinci Group-e, takođe može da se osloni na resurse za veće projekte, na primer, da dopuni sopstvenu ekspertizu u projektnom menadžmentu.

Ova mogućnost da upravlja kompleksnim zadacima je ilustrovana novim terminalima u Phnom Penh i Siem Reap (Kambodža), koji predstavljaju investiciju veću od $125 miliona i koja je udvostručila kapacitete aerodroma.

Pročitajte još: BRAVO: Vlada sklopila najbolji ugovor za Aerodrom Beograd!

Pročitajte još: Vučić: Dobit od koncesije biće 1,468 milijardi evra (VIDEO)

#Aerodrom Nikola Tesla

#Francuska

#Kompanija

'