AKTUELNO

Od početka ove godine, pored plata i penzija, povećana je i minimalna cena rada sa 130 na 143 dinara po satu.

Godina samo što je počela a već ima nekoliko dobrih vesti za zaposlene u Srbiji. Pored plata i penzija u javnom sektoru povećane su plate od 5 do 10 odsto a oni koji su radili za minimalac dobiće 2 202 dinara više. Preciznije 350 hiljdaa građana će umesto dosadašnjih 22 620 dinara primate minimalno 24 822 dinara.

- To doprinosi boljem životu naših građana. Prethodno je minimalna cena rada bila 130 dinara po random satu, sada je to povećano na 143 dinara uz saglasnost svih socijalnih partnera, što je zaista jedan od velikih uspeha našegh ministarstva jer je postignut koncenzus - rekla je Bojana Stanić, VD pomoćnica ministra rada.

Da je postignurt koncenzus potvrđuju i u Uniji poslodavaca.

- Oni koji inače uplaćuju minimalne zarade oni će imati veće izdatke ali to je nešto što se mora računati, jednostavno se moramo potreuditi da u napšoj državi ukupne zarade budu veće kako bi imali mogućnost da kroz tu veću potrošnju jednostavno i privreda brže napredovati - rekao je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Od 1. januara građani koji žele da registruju firmu više ne moraju da dolaze u agenciju za pruivredne register. Zahtev i dokumentaciju mogu da podnesu elektronski a naknada će biti za trećinu jeftinija.

#Cena

'