AKTUELNO

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izrazio je danas uverenje da će 2018, kada je reč o proizvodnji električne energije, biti bolja od prethodne, te da su namere da se za nekoliko procenata uveća proizvodnja električne energije i time da doprinos rastu BDP-a, ali i rastu čitave ekonomije.

Antić je, nakon obilaska Zzelezničkog transporta ogranak TENT-a i Rudarskog basena Kolubara, kazao da je ponosan na rezultate koje je EPS ostvario u 2017, koja je bila izuzetno teška za to preduzeće, uzimajući u obzir sve muke kroz koje su prošli početkom godine.

- Hidrologija u 2017. bila je izuetno loša, ali smo s ogromnom energijom i posvećenošću posebno u termo-sektoru to uspeli da nadoknadimo i obezbedimo svu neophodnu količinu za srpsku privredu i građane. U Kolubari i na kopu Drmno u Kostolcu je u 2017. proizvedeno nešto više od 39 miliona tona uglja, što je za 4 odsto više nego 2016. To je drugi najbolji rezultat u istoriji EPS - istakao je on.

Antić je ukazao da je to omogćilo da ukupan energetski sistem bude stabilan, učinilo da možemo da konstatujemo da smo ovu godinu uspešno završili.

Zahvalio se, s tim u vezi, predstavnicima sindikata koji su, kako je rekao, u kompleksnim uslovima davali podršku da se ostvare odlični rezultati, te su u trouglu vlade, menadžmenta EPS i uz podršku sindikata realizovani svi ciljevi.

- U 2018. ulazimo sa daleko boljim performansama nego prošle godine. Deponije uglja na svim termoelektranama su nam jako dobre. Imamo 1,6 miliona tona uglja na deponijama na svim elektranama. Na TENT-u oko milion tona. Na akumulacijama imamo oko 550 GWh kao rezervu i spremnost da regujemo u svakoj situaciji. Imamo dobru hidrologiju i proizvodnja u hidrosektoru je jako dobra u đerdapskim i drinsko-limskim elektranama, kao i svim ostalim širom Srbije - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, to omogućava da sa puno optimizma EPS i Ministarstvo gledaju na planove za 2018.godinu, planiraju sve remonte u termosektoru i na ugljenim kopovima i potpuno stabiluzuju sve resurse u okviru EPS.

Istakao je da se planiraju ozbiljne investicije, da se nastave one koje su u toku. S tim u vezi je podsetio na kop Radljevo, koji je, kako je kazao veoma značajan.

- Ova godina donosi prve kapitalne investicije za otvaranje tog kopa. Samo na kupovinu opreme planiramo da uložimo oko 100 miliona evra. Taj kop treba da omogući ukupnu durogočnu stabilnost proizvodnje uglja u Kolubari - kazao je on.

Paralelno s tim, kako je dodao, nastavljaju se procesi koji treba da omoguće da blokovi nastave da rade. Najviši standardi u oblasti zaštite životne sredine su jedan od prioriteta i vlade i EPS, dodaje ministar.

- Odsumporavanje, denitrifikacija na svim blokovima, to je nešto što ćemo realizovati u narednih nekoliko godina i time omogućiti novi životni vek za sve ključne blokove - najavio je Antić.

Ukazao je da su planirani unapređenje železničkog transporta u okviru TENT-a, ali i krupne kapitalne stvari od značaja za celu Srbiju, ukazujući na potpunu rehabilitaciju blokova A1 i A2 u TENT-u i izgradnju novih postrojenja.

- Direktor EPS-a i ja imamo plan. To je pre svega izgradnja nove termoelektrane Kolubara B i ubrzano radimo na pripremi kompletne dokumentacije koja treba da dokaže opravdanost projekta. Razvijamo projekte koji su budućnost Srbije i EPS, a to je više projekata iz obnovljivih energija. Potpistali smo sve ugovore vezane za finansiranje prvog vetroparka koji će EPS raditi, a je reč je o Kostolcu i 66 MWh iz energije vetra - ukazao je on.

Vršilac dužnosti generalnog dirketora EPS-a Milorad Grčić istakao je da je EPS u 2017.u potpunosti "stao na noge? ? proizvodnja u rudnicima, hidro sektoru i elektranama je u potpunosti stabilizovana i unapređena. Prema njegovim rečima, proizvodnja je danas obimnija nego pre godinu dana.

- Danas imamo potpuno pune deponije uglja. Svi reverzibilni kapaciteti u hidrosektoru su puni - kazao je on. Istakao je da u Rudarskom basenu Kolubara imamo maksimum otkrivenog uglja.

- Imamo danas 10,5 miliona tona otkrivenog uglja u Rudarskom basenu Kolubara, što nikada nije bilo od kada on postoji - objasnio je Grčić.

Ukazao je da će započete investicije biti nastavljene u Kostolcu novi blok, odsumporavanje u TENT-u, homogenizacija u Kolubari. Grčić je ukazao da je za praznike potrošnja električne energije bio 102 mliona kilovat sati, a kompletna potrošnja je pokrivena proizvodnjom u Srbiji.

- Srpska struja, bez uvoza, tako ćemo nastaviti - najavio je on. Izrazio je uverenje da će u 2018.EPS uspeti da sve što treba unapredi, da kroz remonte sačuva bokove koji su stari i koji su se približili veku trajanja.

- Mnogo je lakše i bilje očuvati kapacitete. To ne zanči da nećemo da razmišljamo i investiramo u nove kapacitete, kao što smo započeli izgradnjom novog bloka u Kostolcu - rekao je Grčić.

On je podstio da je započeta izgradnja luke u Kostolcu, i da će uskoro početi izgradnja luka u obrenovačkim elektranama, a sa ciljem da proizvodni kapaciteti budu što umreženiji i time smanjili troškovi. EPS je 2017, kako je naveo, drugi put zaredom, završio pozitivno.

- To je trend koji ćemo zasigurno nastaviti. Napravili smo velike uštede, smanjenje gubitaka, uspeli da povećamo naplatu za preko 6 procenata -objasnio je on.

Izvršni direktor proizvodnje energije u EPS-u Savo Bezmarević izrazio je uverenje da će i ova zimska sezona proteći bez ikakvih problema.

Foto: Tanjug

On je, novinarima, kazao da nije bilo nikakvih problema u proizvodnji u prazničnim danima u svim segmentima, tako nije bilo problema u proizvodnji uglja, električne energije i distributivnom segmentu.

- Nas u narednom periodu očekuju najhladniji meseci januar i februar. Potpuno smo spremni za njih. Imamo dovoljno vode u aku ulacijama, dovoljne količine uglja na deponijama - istakao je Bezmaervić.

Direktor Železničkog transporta ogranak TENT Nikola Tomić preneo je da su resorni ministar i generalni direktor EPS najavili ozbiljnija ulaganja u cilju unapređenja sistema železničkog transporta.

Tim ulaganjima, kako je naglasio, bila bi povećana propusna moć pruge i na taj način omogućeno da se iz Rudarskog basena Kolubara isporuče veće količine uglja i obezbedi pouzdanije snabdevanje TENT-a.

Predsednik sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević zahvalio se predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi na pomoći u savladavanju posledica poplava i ispunjenju proizvodnih planova.

Kazao je da su u toku pregovori za novi kolektivni ugovor, za koji se nada da će do polovine januara biti dogovoren.

Pozvao je predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića da poseti kopove, elektrane i distribucije EPS-a, kako bi se uverio u kakvim teškim uslovima rade zaposleni koji obezbeđuju energetsku sigurnost Srbije i prestao da ih kritikuje.

#Aleksandar Antić

'