AKTUELNO

Veoma snažna grmljavinska oluja stigla je u Beograd. Ona će doneti glavnom gradu u narednih sat do dva veoma obilne pljuskove i jaka električna pražnjenja.

Upravo grad se oko 17 sati sručio na Novi Beograd i lomi sve pred sobom.

Kako javljaju naši čitaoci, pljusak je na Mirijevu, Dorćolu, Rakovici...

Foto: Pink.rs

U centru Beograda je došlo do pravog potopa.

Foto: Pink.rs/N. Žugić

Foto: Univerzum HD Media/M.M.

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje na pljuskove i grmljavine, uz pojavu grada i sa velikom količinom padavina.

- U naredna dva sata na području Beograda povremeno jaki pljuskovi s grmljavinom, koji će lokalno biti praćeni gradom i jakim vetrom. Obilni pljuskovi s grmljavinom i gradom očekuju se i na području srednjeg i južnog Banata i zapadne Srbije - piše na sajtu RHMZ.

Foto: RHMZ

NESTABILNO U SRBIJI

Očekuje se da u delovima grada padne i preko 20 do 30 mm kiše po kvadratnom metru.

Kako smo ranije pisali, nakon današnjeg tmurnog jutra i prepodneva, uz vrlo sparno vreme, u drugom delu dana nad Srbijom će ponovo biti idealnih uslova za grmljavinske nestabilnosti.

U toku poslepodneva, a naročito pred kraj dana i tokom večeri u većem delu Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Nažalost, ponovo se ponegde očekuju grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U tim predelima palo bi i preko 30 mm, lokalno i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, što bi dovelo do bujičnih poplava.

Veliki oprez preporučuje se danas i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a najveći oprez savetuje se kod pojava grmljhavinskih uslova i da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju i vremenskim uslovima.

Veoma slična vremenska situacija očekuje se i drugog dana vikenda, ali i do kraja maja, a pljuskovi sa grmljavinom i oluje biće svakodnevna pojava.

Foto: RINA

I danas, ali i do kraja maja, jutarnje temperature biće od 11 do 17°C, tokom dana od 22 do 26°C, što su vrednosti oko ili malo ispod proseka za kraj maja.

S obzirom na to da će zbog padavina biti povećana relativna vlažnost vazduha, očekuje se i veoma sparno vreme.