AKTUELNO

Redovi pred šalterima institucija mogli bi da budu prepolovljeni ako bi bilo omogućeno elektronsko plaćanje taksi i naknada, ocenila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

"Uvođenje POS terminala dalo bi priliku građanima da odmah na šalteru plate taksu i kao potvrdu plaćanja dobiju kartični slip. Time bi se iz igre izbacile uplatnice s kojima može da se manipuliše uplatom manjeg iznosa i naknadnim dopisivanjem cifara", navodi se u saopštenju NALED-a.

Kako je istaknuto, Srbija bi se takvim rešenjem našla u sve većoj grupi zemalja koje nude podsticaje za korišćenje bezgotovinskih plaćanja (m-banking, e-banking, kartice).

Od januara do oktobra broj sajtova koji primaju uplate povećan je 70 odsto (sa 354 na 604), da je broj građana koji plaćaju putem mobilnog telefona u odnosu na septembar prošle godine povećan sa 650.000 na milion, a broj korisnika internet plaćanja sa 1,5 na 1,8 miliona.

NALED je podsetio da je u toku priprema zakona o međubankarskim naknadama čiji nacrt predviđa ograničavanje iznosa koji banke u Srbiji plaćaju jedna drugoj i kartičarskim kompanijama za procesuiranje kartica i očekuje se da će to doprineti i smanjenju nameta koje trgovci plaćaju bankama za upotrebu POS terminala, a koji destimuliše širenje prihvatne mreže.

#Ekonomija

#Gužve

#elektronskoplaćanje

#Šalteri

'