AKTUELNO

Srbija je dobila pohvale Svetske banke za napredak u poslednje tri godine, kao i čestitke povodom odluke da sedište stalnog sekretarijata Transportne zajednice Zapadnog Balkana bude u Beogradu, izjavila je danas premijerka Srbije, Ana Brnabić, nakon sastanka sa izvršnom direktorkom Svetske banke, Kristalinom Georgijevom.

- Transportna zajednica i generalno Berlinski proces je nešto što se dobro poklapa sa agendom Svetske banke u regionu Zapadnog Balkana. Svetska banka je jako aktivna u Srbiji, imamo dobro partnerstvo - rekla je Brnabić, dodajući da je u Srbiji aktivno 19 projekata Svetske banke, a da se planira još tri.

Prema njenim rečima, u fokusu je transportno povezivanje, u okviru autoputeva, regionalnih i železničkih koridora.

- Druga stvar koja je važna je digitalno povezivanje i informacione tehnologije - rekla je Brnabić, dodajući da je Srbija pohvaljena za reforme u obrazovnom sistemu, tj. na uvođenju informacionih tehnologija kao predmet u osnovnim školama.

Brnabić sesastala sa izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgijevom uoči međunarodne konferencije "Jače regionalne integracije na Balkanu" u Sofiji.

Saglasile su se da je Srbija u proteklih nekoliko godina, zahvaljujući sveobuhvatnim ekonomskim reformama koje se dosledno primenjuju, postigla makroekonomsku stabilnost i uspela da postigne finansijsku konsolidaciju.

Ovi rezultati verifikovani su napretkom na "Duing biznis listi" Svetske banke, gde je od 190 zemalja Srbija rangirana na 43. mestu zbog čega je ta institucija Srbiju proglasila za lidera u sprovedenim reformama u Jugoistočnoj Evropi.

Predsednica Vlade Srbije i izvršna direktorka Svetske banke razgovarale su prevashodno o projektima Svetske banke u Srbiji koji se odnose na oblast infrastrukture, energetike, zdravsta, obrazovanja, reforme javne uprave, razvoja finansijskog sektora i sektora malih i srednjih preduzeća.

Foto: Tanjug

Premijerka Brnabić predstavila je Georgijevoj dokle se stiglo sa aktivnostima u implementaciji programa Svetske banke "Strateški okvir za partnerstvo za period 2016-2020." u čijem je fokusu, pored ostalog, fiskalna održivost, finansijska i makroekonomska stabilnost i jačanje institucionalnih kapaciteta.

Brnabić i Georgijeva razgovarale su i o saradnji u regionu Zapadnog Balkana. Premijerka je istakla da je regionalna saradnja jedan od osnovnih prioriteta Vlade Srbije.

Ona je dodala da je Srbija posvećena njenom jačanju, jer će izgradnja zajedničkog ekonomskog područja u regionu Zapadnog Balkana povećati privredni rast, smanjiti nezaposlenost i poboljšati životni standard svih građana regiona, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kada je reč o saradnji Srbije i Bugarske, Brnabić je istakla da je izgradnja gasovoda između dve zemlje jedan od prioritetnih projekata na planu energetike, čijom se realizacijom obezbeđuje diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja.

Ona je istakla da će time biti unapređena sigurnost snabdevanja kako Srbije, tako i Bugarske i celog regiona.

Predsednica vlade Ana Brnabić dodala je i da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju saradnje sa Bugarskom u razvoju putne i železničke infrastrukture, posebno izgradnji autoputa od Niša do Sofije, kao delu Koridora 10 i rekonstrukciji i modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad, stoji u saopštenju.

#Ana Brnabić

#Svetska banka

'