AKTUELNO

Na severu Grčke dogodila se teška železnička nesreća koja je odnela najmanje 32 života, a više od 80 povređeno, saopštile su službe za vanredne situacije.

Spasioci su tokom cele noći neumorno radili na spasavanju zaglavljenih putnika u putničkom vozu u kome je u trenutku nesreće trebalo da se nalazi oko 350 ljudi.

"Sudar je bio stravi;an. Noć je užasna, scene je teško opisati", rekao je posle nesreće Kostas Agorastos, regionalni guverner regiona Tesalije.

"To je bila vatrena noćna mora 10 sekundi, jedva da ste mogli da vidite nešto od dima", rekao je 28-godišnji Stergios Minenis, koji je uspeo da pobegne iz olupine voza. Putnički voz sa oko 350 ljudi sudario se sa putničkim vozom nezaustavljivom brzinom u blizini grada Larise u centralnoj Grčkoj u utorak uveče, saopštila je grčka vatrogasna služba.

I pored brzog reagovanja vatrogasaca i spasilaca, na mestu nesreće je intervenisalo 150 vatrogasaca i 20 vozila Hitne pomoći, ali je rezultat udesa već tragičan. Prema izveštajima stranih medija, najmanje 32 osobe su poginule, a više od 85 je povređeno. Spasioci su radili celu noć na spasavanju zaglavljenih i povređenih putnika, ali je situacija bila veoma teška, priznaje portparol vatrogasne službe Vasilis Vartakojanis.

Prilikom sudara izbio je požar u mnogim vagonima, u kojima su putnici ostali zarobljeni. Oni koji su uspeli da se spasu prebačeni su u bolnicu, mnogi od njih su zadobili teške opekotine.

"Votrljali smo se u vagonu dok nije sleteo na bok. Onda je nastala panika, izbio je požar. Vatra je bila svuda oko nas", rekao je Minenis, koji je rekao da su on i ostali putnici uspeli da pobegnu, Rojtersu skočivši sa dva metra od vagona. „Gvozdeni komadići su polomljeni ispod nas, ali šta nam je drugo preostalo?

Drugi putnik je lokalnim medijima rekao da ga je sudar podsetio na zemljotres. „Sudar je bio nasilan“, rekao je za državnu televiziju Kostas Agorastos, regionalni guverner regiona Tesalije. "Ovo je strašna noć. Teško je opisati scenu", rekao je on.

Još nije poznato kako su se vozovi sudarili. Putnički voz je došao iz grčke prestonice, ali je upućen u Solun.