AKTUELNO

Ni u najluđim snovima Splićanin Luka Tvrdić nije pomišljao da će se njegov porodični odmor na samom kraju pretvoriti u pravu noćnu moru.

A sve je počelo i više nego idilično! Sa suprugom i dvoje maloletne dece iz Splita je ličnim automobilom krenuo na odmor u Tuheljske toplice, a onda je s porodicom zapeo u snegom zametenoj Lici, piše Slobodna Dalmacija

Nalaze se u blizini benzinske pumpe u Gračacu na proširenju na kolniku. Zajedno s njima tu su još četiri autobusa i stotine vozila među kojima i ono njihovih prijatelja koji su takođe bili u Tuhelju. Registarskih tablica je iz čitave Dalmacije, od Dubrovnika do Zadra, ima ih čak iz Albanije, Bosne, Crne Gore..

- Pumpu su zatvorili oko devet uveče i stavili lanac tako da tamo više niko ne može da dođe s vozilom. Nama je policajac ponudio smeštaj u obližnjem prihvatilištu, ali smo ipak odbili. Imamo sa sobom dovoljno hrane, imali smo i jednu vreću za spavanje kojom smo pokrili decu... – ispričao je sinoć Luka pred kojim je bila besana noć i stalno proveravanje stranica HAK-a.

- Nije hladno, evo sneg je ovde gde se nalazimo prestao da pada. Stalno čistimo auto, upaljeno je grejanje, rezervoar nam je pun, tako da nema straha. Klinci su super, gledaju crtaće na telefonu, njima je sve ovo pomalo zabavno i smatraju da im se događa avantura – kaže Luka, kojem ova snežna avantura i nije toliko smešna.

Iz Tuhelja su se autoputem A1 uputili u nedelju oko deset sati i sve je bilo dobro do tunela Mala Kapela. Nakon što su prošli tunel cesta je postajala sve teža, sneg je padao i padao, a grtalice slabo prolazile.

Iza 14 sati Luka se nakon Svetog Roka skinuo s autoputa, policijska patrola poslala ga je na cestu Gračac-Knin. Dosad je tu rutu od 20-ak kilometara prelazio brzo, a sada mu je trebalo više od sat vremena. Stigli su posle 16 sati i od tog trenutka se nisu pomakli s mesta.

- Dobar deo krivice je i na neodgovornim vozačima kojima nedostaje saobraćajne kulture, a upravo radi takvih vozača grtalice nisu mogle da čiste ceste. Ako se vozi 40 na sat, onda se vozi s razlogom, ne treba zbog toga trubiti ili još gore, voziti kao da ste za volanom Formule 1. Trebalo je i zabraniti saobraćanje autobusa i kamiona – smatra Luka.

I supruga i on poslodavcima su javili da u ponedeljak neće moći da dođu na posao nadajući se da će njihova snežna tortura što pre da se završi, iako su svesni da će noć morati provesti u automobilu usred snežnih ličkih polja.

Kako sada stvari stoje, prema Splitu bi mogli krenuti tek sad tokom jutra ili u najgorem slučaju popodne, piše Slobodna Dalmacija.