AKTUELNO

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je danas da je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta jedan od najvažnijih projekata, koji se sprovodi u sklopu inicijative "Jedan pojas, jedan put", od strateške važnosti za novi "Put svile".

Orban je, na konferenciji za novinare po završetku 6. Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, rekao da razvoj kineske ekonomije nudi brojne prilike za ovaj region.

Prema njegovim rečima, u budućnosti će saradnja sa Kinom još više rasti, posebno u oblasti tehnologija i finansija.

U regionu, kako je dodao, konstatovano je da postoji ogroman potencijal za napredak.

S tim u vezi je podsetio da se među 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji učestvuju u saradnji sa Kinom, nalazi 11 članica EU, kao i pet kandidata za članstvo.

"Ključno je da članice EU i kandidati budu u mogućnosti da razvijaju investicione projekte orijentisani ka budućnosti, koji treba da podignu ovaj region", istakao je Orban.

On je kazao da je neophodno, da bi se region razvio, da dobije potrebnu tehnološku i finansijsku pomoć izvani, jer u Evropi nema tih resursa.

Rekao je da zemlje centralne i istočne Evrope pozdravljaju što je Kina deo novog svetskog poretka.

Ukazao je da je na sastanku razgovarano o brojnim projektima, a vodeći je svakako, kako je podvukao, modernizacija pruge Beograd-Budimpešta.

Orban je kazao da premijer Bugarske Bojko Borisov preuzima organizaciju idućeg samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Ocenio je da je sjajna odluka da Bugarska bude idući domaćin, jer u Borisovu na čelu domaćina stoji jedan od najiskusnijih premijera regiona.

#Beograd

#Budimpešta

#Pruga

#Viktor Orban

'