AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Bogojavljenje 19. januara, a za ovaj dan se vezuju brojna verovanja i običaji.

Bogojavljenje je izuzetno značajan praznik, jer se proslavlja u čast podsećanja da misija Isusa Hrista nije započeta rođenjem, već njegovim krštenjem sa 30 godina, kada su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh po prvi put (otud i naziv Bogojavljenje). Takođe, ovaj praznik označava kraj nekrštenih dana kada se u crkvama ne vrše obredi krštenja.

Običaji na Bogojavljenje koje bi trebalo ispoštovati:

Bogojavljenska vodica

U pravoslavnim hramovima širom zemlje se na ovaj dan osveštava Bogojavljenska vodica. Za nju se govori da ima lekovita svojstva, a običaj je da vernici uzmu malo ove vode i odnesu je kući. Da bi bili zdravi tokom cele godine treba da se sa ukućanima umiju njome. Takođe, i trudnicama valja dati Bogojavljensku vodicu, pogotovo onima koje su prebacile termin ili ne mogu lako da se porode, kako bi se iznenada otvorile (poput neba) i rodile zdravu decu.

Želja tačno u ponoć

Staro narodno verovanje kaže da se na Bogojavljensku noć, tačno u ponoć, otvara nebo, a srećnicima koji to primete i u tom trenutku zamisle želju, sam Bog im je ispunjava. Takođe, trebalo bi da zapamtite san koji ste usnili u noći između 18. i 19. januara, jer oni predstavaljaju poruku od Boga i svojevrsno predskazanje događaja koji slede.

Foto: SPC

Neudate devojke mogu da saznaju za koga će se udati

Ako neudate devojke žele da se udaju, tokom ove noći mogu da saznaju ko će im biti mladoženja. Naime, u noć uoči Bogojavljenja treba da stave ogledalo pod jastuk i sanjaće muškarca koji im je suđen.

Tu je i verovanje u pojedinim krajevima zemlje koje je vezano za četiri loptice. Naime, neudate devojke treba da umese testo od brašna i vode, pa da od njega naprave četiri loptice i u tri ubace imena simpatije. U četvrti stave samo prazan papir i ubace sve u kipuću vodu, a prva loptica koja izbije na površinu sadrži ime suđene simpatije. Ukoliko se u loptici nađe prazan papirić, devojka još nije upoznala potencijalnog supruga.

Kupa se u reci za zdravlje

Na Bogojavljenje se pred samo svitanje kupalo u reci zarad boljeg zdravlja, ali ovaj ritual mogli su da izvode samo zdravi ljudi. Iz tog običaja je proistekla i trka za Bogojavljenski krst. Naime, u reku se baca Časni krst, a mladići i neretko devojke, se takmiče ko će prvi da stigne do njega. Onoga ko prvi dopliva do njega pratiće sreća cele godine.