AKTUELNO

Strane službe pojačale su delovanja usmerena ka Srbiji. Nadležni imaju informacije da će te aktivnosti biti još intenzivnije. Prema nezvaničnim podacima u Srbiji deluje 65 agentura iz 490 država.

Ko, kako i zašto pokušava da koriji sudbinu Srbije pitali smo Božidara Spasića, bivšeg obaveštajca Državne bezbednosti i docenta dr. Srđana Perišića stručnjaka za bezbednost i međunarodne odnose.

Spasić je za Pink rekao da je neuobičajeno da se alarmira javnost informacijama da su strane službe pojačale aktivnosti.

- To znači da je situacija, kada je u pitanju bezbednost zemlje, veoma ozbiljna i da naše službe osećaju pritisak. Time se skreće pažnja javnosti da naše službe imaju velike probleme u eliminisanju ili onemoguićavanju delovanja stranih obaveštajnih službi - istakao je bivši obaveštajac.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, nema razloga za paniku i brigu jer je uobičajena praksa da strane službe vrše pritiske.

Ti pritisci se uglavnom svode na takozvanu kontrapropagadu, psihološke akcije, destruktivno delovanje u društvu, stvaranje neraspoloženja prema vlast, objasnio je Spasić.

- Činjenica je da je osnovni cilj zapadnih službi rušenje Aleksandra Vučića, čime bi se urušio i sistem nezavisne Srbije. pokušali su da idu direktno na predsednika, ali i na njegove saradnike, izazivanjem afera, širenjem glasina, pojavljuju se neki ljudi koji traže neke autonomije, tim se narušava jedinstvo države - istakao je Spasić.

Prema njegovim rečima, nije sada došlo 600 agenata u Srbiju, kako neki misle, oni su već u zemlji, a to ne moraju ni biti stranci - dovljno je da to bude destruktivni deo društva kojima ništa ne valja.

Spasić je istakao da oni kosriste svaku situaciju - potpuno banalnu situaciju da deluju destruktivno prema vlasti.

Foto: Printscreen

- Slučaj Sulejmana Ugljanina je klasičan primer režije. Izbacite ga odjednom sa nekim suludim zahtevima, a istovremeno vam se pojavi Bakri Izetbegović iz Bosne i tako se napravi jedna špijunska akcija - istakao je Spasić.

On je naveo da se strani agenti retko hapse i da se nikakve spektakularne akcije tog tipa ne mogu očekivati.

- Prati se njihovo delovanje...Njihov cilj je da se infiltriraju u državne strukture, pomažu delu kvaziopozicije, stvaraju haos... - precizirao je Spasić i dodao u Srbiji deluju i obaveštajne službe.

Stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose Srđan Perišić kaže da strane obaveštajne službe danas potpuno drugačije deluju, te da se o tome ranije govorilo u javnosti.

Strane službe sada imaju svoje eksperte u bezbednosti, ekonomoji, medijima, koje nastoje da plasiraju u Srbiji, pozivajući se na reforme kako bi promenili politiku zemlje, navodi Perišić.

On je dodao da su strani agenti krivi što je vojska u prethodnom periodu izgubila odbrambenu komponentu i postavio pitanje ko je za to kriv.

- Da li je će naše službe preseći delovanje britanskih i američkih agenta koji deluju u Srbiji? To bi bio sledeći korak - smatra Perišić.

Foto: Printscreen

Kako je dodao, u poslednjih 18 godina, u sistem vlasti preko nekih bivših predsednika Srbije i ministara, recimo odbrane, sa njihovim znanjem ubacivani su ti "eksperti" kako bi sproveli neke "reforme".

- Od 2003. do 2012. godine bivši predsednik Boris Tadić i njegovi ministri Šutanovac su dozvolili delovanje britanskog agenta u sistemu odbrane. Sigurno su to znali. Ko je Amadeo Votkins, on je 10 godina bio zadužen za reformu sistema odbrane. On sada deluje tu u regionu...On jeste stručnjak, doktor nauka, ali je Britanac i deluje za svoju državu. On u ime vlada zapadnih zemalja utiče na promenu politike Srbije - rekao je Perišić.

#Aleksandar Vučić

#Špijunaža

'