AKTUELNO

Na sastanku je bilo reči o graničnom prelazu u Bratuncu, zajedničkom održavanju mostova na Drini i izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.

Ministri građevinarstva i saobraćaja Srbije i Republike Srpske su se danas u Beogradu dogovarali o izgradnji puta i pruge, i o izdavanju novih, elektronskih građevinskih dozvola, saopštilo je Ministarastvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Na sastanku održanom u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske, razgovarali su i o ubrzanju procedure za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu, o zajedničkom održavanju mostova na Drini, i o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila da je "trasa autoputa Beograd-Sarajevo kroz Srbiju već poznata - nastaviće se na postojeću trasu Koridora 11. Mi ćemo ove godine potpisati komercijalni ugovor za izgradnju autoputa Preljina-Požega, a naredne godine razgovaraćemo o nastavku izgradnje preostalih 60 kilometara puta od Požege do Kotromana".

Mihajlović je, kako je saopštilo njeno ministarstvo, prihvatila predlog ministra za saobraćaj i veze Republike Srpske Neđe Trninića za uspostavljanje železničkog saobraćaja između Mokre Gore - u Srbiji, i Višegrada - u Republici Srpskoj.

- Višegrad je ove godine posetilo oko 300.000 ljudi i zajednički interes je da omogućimo turistima koji posete Višegrad da posete Mokru Goru, kao i turistima sa Mokre Gore da dođu u Višegrad - rekao je Trninić.

U razgovoru s Trninićem i ministarkom Republike Srpske za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Srebrenkom Golić, Mihajlović je izjavila da je Srbija spremna da pomogne Republici Srpskoj da uvede elektronske građevinske dozvole.

- Srbija je deseta u svetu po izdavanju građevinskih dozvola prema rangiranju Svetske banke i spremni smo da svoja iskustva u uvođenju e-dozvola prenesemo Republici Srpskoj - rekla je Mihajlović.

Pročitajte još: Održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske (FOTO)

#Ministri

#Republika Srpska

#Sastanak

#Zorana Mihajlović

'