AKTUELNO

Pripremljena je i fiskalna strategija za 2017. godinu.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da bi budžet za narednu godinu sledeće sedmice mogao da se nađe pred Vladom Srbiji, a odmah nakon toga biće predat u parlament i usvojen u zakonskom roku.

-Zakonski rok za donošenje budžeta je 15. decembar, ali bi on mogao da bude donet i ranije, sve zavisi od dinamike rada parlamenta - rekao je Vujović na skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Ministar finansija je naveo da je pripremljena i fiskalna strategija za period od 2017. do 2019. i da bi i ona krajem sledeće sedmice mogla da se nađe pred Vladom i potom bude dostavljena Skupštini Srbije.

-I taj dokument je pripremljen, sada ide kroz ciklus komentara i mišljenja i on će ići na vladu krajem sledeće nedelje, jer Vlada Srbije ne može istovremeno da razmatra i budžet i strategiju - rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, najvažniji elementi te fiskalne strategije su to da je 2017. godina ista kao i u budžetu, dok se u 2018. i 2019. planira stabilizovanje rasta na nivo od 3,5 odsto. On je naglasio da je strategija do 2019. predviđa i stalno smanjivanje deficita na 1,5 odsto i jedan odsto, kao i da se smanji učešće duga u BDP-u na 60 odsto.

-To su ključni koraci, znači raspodela izvora rasta na sve sektore na strani ponude i širenja na strani tražnje sa investicija i izvoza na potrošnju - objasnio je Vujović.

Č.N.

#Budžet

#Dušan Vujović

'