AKTUELNO

U Srbiji se godišnje rodi oko 4.000 beba koje pre vremena dođu na svet.

Dr Katarina Lazić sa Instituta za neonatologiju iz Beograda izjavila je za Pink da u zavisnosti od toga koliko je ta trudnoća trajala, zavisi i koliko će biti izraženi problemi prevremeno rođene dece.

- Prevremeno rođena deca nisu samo mala i sitna, ona su i nezrela. Tako da imamo nezrelost pluća, nedeostatak fakotra koji utiče na elastičnost pluća, zatim nezrelost mozga koji reguliše ritam disanja, nerazvijenost krvnih sudova koji su veoma skloni krvarenjima u mozgu, tako da su to brojni problemi sa kojima se susreću prevremeno rođena deca - rekla je doktorka i dodala:

- Što se tiče roditelja, oni od nekog očekivanog slavlja za rođenje deteta dolaze u stanje šoka, zatim kreće zabrinutost da li će beba preživeti, onda polako prihvataju i suočavaju se sa tim da imaju prevremeno rođenu bebu koja se leči u Institutu za neonatologiju, i onda se zajedno sa lekarima i medicinskim sestrama polako uključuju u lečenje njihove bebe - kaže doktorka.

Ona je rekla da će Instiut za neonatologiju u Beogradu nakon 5 godina pauze ovaj dan obeležiti prigodnim druženjem zdravstvenih radnika i bivših pacijenata i roditelja.

#Institu za neonatologiju

#Svetski dan prevremeno rođene dece

#dr Katarina Lazić